Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Per Lundberg

Umeå är näst bästa cykelstaden i Europa

Umeås cykellag placerade sig i toppen av den europeiska tävlingen Cykelkampen. Tillsammans cyklade umeåborna Umeå till en andraplats i kategorin Bästa cykelstad.

En insats som imponerar både nationellt och internationellt. Det blev dessutom en förstaplats i Sverige och en femteplats i Europa i totalt cyklade kilometer även i år.

Under maj månad har cyklister från 52 olika städer i Europa registrerat sina cykelsträckor och tävlat mot varandra. De 1242 deltagarna som tävlade för Umeå i Cykelkampen cyklade totalt cirka 173 079 kilometer, vilket är mer än 76 000 kilometer längre än förra året. Utöver ökningen i antalet cyklade kilometrar försvarade Umeå fjolårets bragd som bästa deltagande stad i Sverige. Trafikplanerare Ida Lundström är mycket nöjd med årets insats av Umeåborna.

– Det är fantastiskt att så många har cyklat och kämpat för att nå de här fina resultaten. Umeåborna cyklade som aldrig förr och förbättrade sitt resultat med nästan 80 procent jämfört med förra året vilket är imponerande, berättar en stolt Ida Lundström.

Umeåbor gillar att cykla

När Cykelkampen 2016 summeras tar arrangören med sig goda kunskaper och ytterligare en bekräftelse på att Umeå är en stad som tycker om att cykla. Ida Lundström ser Cykelkampen som ett viktigt inslag för att uppmuntra till hållbart resande.

– Själva tävlingen är över nu men jag hoppas att alla fortsätter cykla istället för att ta bilen, både för miljöns och för hälsans skull. Vi har ju bevisat att det går alldeles utmärkt, säger Ida Lundström.

The European Cycling Challenge – eller Cykelkampen – är en återkommande tävling där städer runt om i Europa utmanar varandra i att cykla flest antal kilometrar under maj månad. Den stad som cyklar flest kilometrar respektive flest kilometrar per tusen invånare (Bästa cykelstad) vinner.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag