Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar byggnaden där Emil Åreng har varit verksam som bartender.

Umeåbartender i ”Kokboks-VM”

Bokförlaget North Chapter i Umeå kommer att representera Sverige i den prestigefyllda tävlingen The Gourmand Award i kategorin Best Cocktails Books. Boken är Salongs i Norrland av den prisbelönta bartendern Emil Åreng.

The Gourmand Award jämförs med amerikanska Oscarsgalan av journalister inom branschen och kallas ofta för ”Kokboks-VM”. Tävlingens avgörande och prisutdelningen kommer att äga rum 27–28 maj 2017 i Yantai, Kina, och förlaget laddar nu för att åka dit och följa tävlingen på plats.

– Det känns sjukt stort att vi som är ett litet och relativt nystartat förlag får representera Sverige. Vi har helt enkelt skapat den bästa drinkboken i landet i år, säger Anna Granlund, vd och förläggare på North Chapter.

26 000 titlar per år

Tävlingen grundades 1995 av Edouard Cointreau och priset – som delas ut årligen – tilldelas de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck och ska uppmärksamma och belöna författare som lyckats laga mat med ord. The Gourmand Award agerar även vägledare för läsare och bokhandlare att hitta de bästa kokböckerna bland de 26 000 titlar som släpps varje år.

Salongs i Norrland kommer att tävla i kategorin Best in the World och ställs där mot cocktailböcker från hela världen.

Teamet bakom boken

– Att ha vunnit kategorin Bäst i Sverige räcker förstås långt och det är en stor ära att nu få delta i den internationella tävlingen och slåss mot världens bästa cocktailböcker. En sådan här utmärkelse får man kanske bara en gång i livet, självklart ska vi åka. Jag är så stolt över förlaget och hela teamet bakom boken. Emil Åreng vet vi är ett prisbelönt geni sedan tidigare, men även foto av Andreas Nilsson samt layout och illustrationer av Carl Papworth – även de Umeåbaserade – har givetvis bidragit till att vi har kunnat göra en unik cocktailbok i världsklass, säger Anna Granlund.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag