Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar kommunmedarbetare som tittar på digitala visualiseringar av Umeå stad.

FOTO: Fredrik Larsson

Umeå finalist i årets digitaliseringskommun

Utmärkelsen delas ut vid Kvalitetsmässan och vinner gör den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla kommunen. Umeå är en av fem kommuner som är nominerade och har möjlighet att utnämnas till Årets digitaliserings-kommun 2019.

Förutom Umeå är Karlskrona, Karlstad, Lidingö och Södertälje nominerade. Dessa fem kommuner kommer att granskas ytterligare innan vinnaren utses.

Umeås kombination av digital förmåga och möjliggörande digitala arv är lyfts fram som styrkor i den granskning som hittils genomförts. Att Umeå kommuns organisation är framgångsrik i att driva och balansera både effektivitet och innovation inom ramen för sin digitala styrning och de positiva följdeffekter det skapar lyfts också.

Andra gången för Umeå

Utmärkelsen Årets digitaliseringskommun går till den kommun som har lyckats bäst att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla kommunen. Det är tionde gången priset delas ut och Umeå finns bland de tidigare vinnarna av utmärkelsen. Tidigare vinnare: Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands Väsby 2011, Karlstad 2013, Helsingborg 2015 och Stockholm 2017.

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Landsting, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT- och telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan.

Helhetstänk lönar sig

– En vinst ser vi som ett kvitto på att Umeå inte fokuserat alltför mycket på att ta fram häftiga lösningar utan att vi även fokuserat på sådant som är ”längre ner i arkitekturpyramiden”, nämligen informationshantering, IT-arkitektur, säkerhet, anskaffning av IT-system, verksamhetsutveckling och kommungemensamma standarder. Dessutom hur kommunen väljer att organisera sig och att se till att resurserna finns ute i verksamheterna där också drivkraften finns, har varit viktigt, säger Lars Sandström, IT-strateg på Umeå kommun.

Långsiktigt arbete

Umeå kommun har under några år jobbat målmedvetet med ett tydligt fokus på att skapa bra förutsättningar för en digital transformation. Fokus har bland annat funnits på digital kompetens, förändringsledning och innovationsförmåga.

– Parallellt med detta har vi även arbetet för att öka förståelsen för att det krävs en digital kultur för att lyckas. Detta bland annat genom att vi tar oss tid för att prova på ny teknik och nya arbetssätt utan att det behöver vara dyra och långa projekt, säger Lars Sandström.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag