Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå med på statsbesök i Frankrike

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avlägger statsbesök i Frankrike den 2–4 december 2014 på inbjudan av president François Hollande. Umeå är representerat av kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark och stadsdirektör Jonas Jonsson.

Statsbesöket är tänkt som ett tillfälle att ytterligare stärka de nära politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan Sverige och Frankrike. Veckan går under namnet ”La Suède en lumière” (Sverige i ljus) och har ljuset, ett viktigt element i de svenska traditionerna, som symbol. Syftet är att väcka fransmännens nyfikenhet och intresse för Sverige som ett innovativt och miljömedvetet land.

Kungen kommer att inviga utställningen ”Ljuset från norr”, med bilder från Umeå, på järnvägsstationen Gare de Lyon tillsammans med stadsdirektören och delta i en efterföljande presskonferens för fransk och svensk press. Det sker på den anrika restaurangen Le train bleu som serverar svensk/norrländsk mat under veckan.

Miljö och näringsliv

I programmet finns också deltagande i näringslivs- och miljöseminarier samt ett besök i den franska riksdagen Senaten och en lunch hos Paris borgmästare.

– Detta är en unik chans att uppmärksamma Umeå och det gångna kulturhuvudstadsåret i Frankrike. Att tillsammans med kungaparet få lyfta fram Umeås och Sveriges stora potential i miljö- och näringslivsfrågor är ett tillfälle som vi värderar högt, säger Marie-Louise Rönnmark.

Starkare som besöksmål

Umeå2014, som har mindre än två månader kvar av året, har hunnit se stora framgångar för besöksindustrin med en 60-procentig ökning av antalet utländska besökare.

– Vi kan konstatera att Umeå stärkts som ett attraktivt besöksmål genom den europeiska marknadsföringen och det betyder fortsatt utveckling och ökade intäkter för kommunen. Öppningen av nya kulturhuset Väven och flera nya hotell gör att vi tror på fortsatt utveckling inom turistområdet, säger Jonas Jonsson.

Mer information:

Marie-Louise Rönnmark (S)
kommunfullmäktiges ordförande och ordförande i kulturhuvudstadsberedningen
Umeå kommun
070-655 64 84
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag