Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå nominerat till Årets Stadskärna 2016

Borås, Varberg och Umeå har nominerats till Årets Stadskärna 2016. Den vinnande staden koras den 25 maj i Örebro, som vann titeln i fjol.

Delar av juryn från Svenska Stadskärnor besökte Umeå den 6 april, och trots att regnet öste ner så visades Umeå upp från den ljusa sidan. Under dagen fick juryn träffa representanter från både Umeå kommun och näringslivet för att ta del av den stadsutveckling och samverkan som sker i staden.

– Vi kände oss mycket nöjda med dagen och ser fram emot att träffa hela juryn i Stockholm nästa vecka för en presentation. Självklart ser vi Umeå som vinnare! säger Anna Wikholm Kjellberg vid Visit Umeå.

Högre och tätare

Utmärkelsen går till den stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

– Vi har medvetet jobbat med att bygga staden högre och tätare, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

– Det betyder bättre och attraktivare stadskärna i bra samarbete med fastighetsägarna. Gator och torg blir tillgängligare för människor och vi ser fler och fler som vill bo och vistas i Umeå med den förändringen.

Långsiktigt arbete

Juryn ska nu utvärdera sitt studiebesök och kommunalråd Anders Ågren (M) hoppas på vinst för Umeå;

– Umeås centrum har genomgått en fantastisk omvandling under senare år. Vi har all anledning att vara stolta. Nu håller vi tummarna för att vi vinner!

I organisationen Svenska Stadskärnor samlas företag, organisationer och kommuner som har ambition att utveckla städerna. Utmärkelsen skapar mycket uppmärksamhet för den vinnande staden och är belöningen för ett långsiktigt och framgångsrikt arbete.

Bakom ansökan står Visit Umeå AB tillsammans med intressenter representerade av Umeå kommun, fastighetsägarna och UPAB. I arbetet med ansökan har även aktörer för övrigt näringsliv i centrum deltagit.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag