Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Bilden visar politikern Margot Wallström (S).

Umeå universitet möter Margot Wallström

Demokratins globala utmaningar och möjligheterna för en feministisk politik. Det är två av de frågor som utrikesminister Margot Wallström (S) ska diskutera med forskare under ”Umeå universitet möter”, den 1 juni.

– Det är väldigt roligt att Margot Wallström kommer hit mitt under valrörelsen och ger sin syn på de globala utmaningar som vi och inte minst demokratin står inför, säger Malin Rönnblom, statsvetare vid Umeå universitet, som är en av initiativtagarna till ”Umeå universitet möter”.

Hon nämner bland annat frågor om flyktingsituationen, om kapprustning och om hur odemokratiska krafter kan få fäste i länder vi betraktar som demokratier. Malin Rönnblom vill även att Margot Wallström ger sin syn på Metoo-uppropet, på hur hon ser på genomslaget ur ett internationellt perspektiv samt hur hon vill gå vidare när det gäller utveckling av en feministisk politik nationellt och internationellt.

I samtalet medverkar:

Anna-Britt Coe, docent vid Sociologiska institutionen. Hon forskar om sociala rörelser och aktivistorganisationer, och hur dessa grupperingar mobiliserar sig och påverkar samhälle och politik.

Elisabeth Olivius, universitetslektor och forskare i freds- och konfliktstudier vid Statsvetenskapliga institutionen. Hennes forskning undersöker hur könade maktrelationer produceras och omformas under konflikter, migration och fredsbyggande.

Kristersson och Bah Kuhnke

”Fake news” var i fokus när Umeå universitet mötte Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson den 27 mars. Forskarna i samtalet med Ulf Kristersson var Lena Berggren, Historia; Annika Egan Sjölander, Medier och kommunikation; Jonas Nilsson, Filosofi; Annakarin Nyberg, Informatik

Den 16 mars var det fullsatt i ljusgården i Lärarhuset när kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte Umeå universitet och samtalsserien ”Umeå universitet möter”.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag