Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

På bilden visas Niklas Jansson, Johanna Björklund och Rickard Lönneborg.

Codemill var ett av de företag som talade på Morgonpasset. Från vänster Niklas Jansson, Johanna Björklund och Rickard Lönneborg.

Vinnare och deras framgångsrecept

Morgonpasset den 6 december bjöd på en segerrik skara. På plats fanns företagare som berättade om vad som lett dem till att bli vinnare på Umeågalan nyligen och om deras planer och förväntningar för framtiden.

Att Umeå också är en region underströks när Tomas Holmström från CoorsTek Sweden AB inledde Morgonpasset. Företaget, som är verksamt i Robertsfors sex mil norr om Umeå, vann pris som Årets exportföretag på Umeågalan.

– Det var helt oväntat att vi skulle få priset.

Verksamheten är inte känd för det stora flertalet. Företaget tillverkar konstruktionskeramik, ett material som används i hybridlager. Kunderna är bland andra alla stora lagertillverkare, Boeing och Westinghouse, och 90 procent av produktionen går på export.

Elfordon nästa område

CoorsTek har 45 anställda i Robertsfors, 90 i USA och 150 i Mexiko. Starten i Robertsfors kom med Aseas högtryckslaboratorium, som tog fram teknik för slutförvaring av kärnbränsle. Kompetensförsörjningen har till stor del klarats genom nedläggningen av företaget E6, där det fanns den spjutspetskompetens som krävs.

Nästa stora tillväxtområde för företaget kommer med elektrifieringen av fordon.

– Elfordon är frekvensstyrda och högvarviga, och då är det en stor fördel med hybridlager. Efterfrågan kommer att styras av ökade miljökrav och behovet av att spara energi och vikt. Det kan bli en gigantisk marknad.

Bröllopsblogg och magasin

Årets unga företagare vid Umeågalan var Sisters in Law. Kristina Grahn gästade Morgonpasset för att berätta om den bröllopsblogg som hon och Zanna Metzer driver. Exakta siffror finns inte, men bloggen är troligen störst i sitt slag i Skandinavien. Zanna Metzer har en kollektion av flugor, och Kristina Grahn syr upp klänningar.

– Jag älskar vackra bilder och vackra saker. Jag har sytt i hela mitt liv, och att få sy till andra är bara fantastiskt.

Utöver bloggen ger Sisters in Law också ut ett magasin, som har 3 000 läsare.

Vikten av ”influencers”

Företaget startades för ett år sedan. Utöver försäljning av produkter består intäkterna av annonsering och länkar på bloggen. Många hör av sig med önskemål om att få synas, och omkring 30 procent godkänns av Kristina och Zanna.

Ett kommande steg framåt är att göra en engelskspråkig version av magasinet.

– Vi ska bli störst. Det första målet är Europa, och sedan väntar världen. ”The future is female”, sa Kristina Grahn, som också nämnde vikten av ”influencers”.

– Om man ska starta ett bolag i dag, bör man nog ha med sig en influencer.

Lista över bra kontakter

Morgonpassningen gick till en trio från Codemill, vinnaren av Umeå kommuns företagspris. Rickard Lönneborg berättade att affärsidén för detta IT-företag är att hjälpa några av världens största mediebolag med verktyg som gör det smidigare att producera video.

Företaget startades av Rickard Lönneborg och Johanna Björklund när de pluggat färdigt på teknisk datavetenskap (”en mycket bra utbildning”). Ett projekt har lett till ett annat, och i dag har Codemill 45 anställda i Umeå. Kundbasen har blivit alltmer global.

– En framgångsfaktor har varit att alliera oss med partners. Vi skrev en lista över de kontakter, vi borde ha, och så pratade vi med dem en efter en. Vi har byggt upp ett stort kontaktnät, och i stället för att vi åker ut, har våra kunder börjat komma hit.

Umeå essensen av Sverige

Johanna Björklund berättade vad hennes pappa brukade säga när hon var liten, nämligen att Umeå är det bästa stället att bo på. Hon tycker att två fina universitet, Uminova Innovation, Umeå som teknikstad och bredbandsutbyggnaden bekräftar detta.

– Många av kunderna tycker också väldigt bra om Sverige, och de ser Umeå som själva essensen av Sverige.

Johanna betonade vikten av att utbilda fler teknologer, i synnerhet kvinnor.

– Det är en demokratifråga att få med kvinnor, menar Johanna, som i sammanhanget berättade vad hennes 5-åriga dotter svarade på frågan om vad tandfen kunde tänkas komma med:

– ”Det spelar ingen roll, bara det är radiostyrt”.

Hur behålla studenterna?

Niklas Jansson från Codemill tycker att behålla studenterna i staden är en av de viktigaste frågorna för Umeå.

– Det flyttade in över 7 000 personer förra året, problemet är att 6 000 flyttade ut. Alla behöver tillväxt, och här måste alla hjälpas åt. Det är samverkan som gäller.

På frågan från Umeå kommuns näringslivschef Peter Juneblad om Codemill-trion har något tips till kommunen, svarade Niklas Jansson:

– Ha en dialog med studenterna och ta reda på vad som krävs för att de ska stanna.

– Det är också bra veta hur mycket man tjänar på att en student stannar här och satsa pengar utifrån det.

Kultur, utbildning och tillit

Morgonpasset avslutades med tankar om vilken livsmiljö Umeå har att erbjuda:

”Kulturen är en faktor som är viktig”.

”Umeå universitet har en hög nivå på utbildningar, men man måste få bekräftelse utanför Sverige för att få respekten i Sverige”:

”Den tillit och sociala hållbarhet som finns i Umeå är också en tillväxtfaktor”.

Mer information

Se livesändning av Morgonpasset, Umeå kommuns företagarfrukost, på Affärsliv 24, affarsliv24.vk.se. Morgonpasset arrangeras vanligtvis den första torsdagen varje månad. Sändningen börjar klockan 08.00.

Du kan också se sändningen i efterhand:

Morgonpasset torsdag 6 december: Vinnare med timing

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag