Aurora Botnia anländer till Umeå hamn lördag 28 augusti.

Foto: Patrick Trägårdh

Aurora Botnia har anlänt till Umeå

Lördag förmiddag 28 augusti 2021 stävade Aurora Botnia in i hamnen i Holmsund för första gången. Inramningen kunde inte bli mycket bättre när världens just nu mest miljövänliga färja togs emot; klarblå himmel, ljumma vindar, fritidsbåtar på vattnet och många förväntansfulla resenärer i Wasalines avgångshall.

– Det här är startskottet på någonting nytt. Färjan skapar förutsättningar för en ännu djupare samverkan med sikte på en gemensam arbetsmarknad mellan våra länder. Den är viktig för alla investeringar som nu genomförs i våra regioner, men också för att skapa en närmare samverkan inom forskning, utbildning och sjukvård, sade Joakim Strand (SFP), ordförande, Vasa stadsfullmäktige och riksdagsledamot, i samband med mottagningen när färjan för första gången anlände till Umeå hamn.

Färjan anländer:

När färjan anlände och resande från Umeå skulle stiga ombord mötte finländska representanter; politiker och ledningen för Wasaline, sina motsvarigheter från Umeå, däribland Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Dagens mottagande av Aurora Botnia är en historisk händelse och en milstolpe för både Umeå och Vasa. Det vi ser i dag är resultatet av tusentals timmar hårt arbete. Med Aurora Botnia kan vi knyta starkare mellanmänskliga band mellan våra städer. Färjan ger oss nya kommunikationsmöjligheter, vilket kommer att ha stor betydelse vid utvecklingen av en gemensam arbetsmarknadsregion, sade Hans Lindberg i ett tal i samband med mottagandet.

Aurora Botnia anländer till Umeå hamn lördag 28 augusti.

Foto: Patrick Trägårdh

Aurora Botnia lämnar Umeå hamn lördag 28 augusti.

Foto: Patrick Trägårdh

Mer information

Läs mer om betydelsen av färjeförbindelsen mellan Umeå och Vasa för arbetsmarknad, logistikmöjligheter och andra förutsättningar för näringslivet:

Aurora Botnia lättar ankar

Sidan publicerades