Kajen, Rådhusparken och Väven i Umeå en sommardag

Blir Umeå årets superkommun?

Umeå är bland nio kommuner i landet som är nominerade till utmärkelsen "Årets superkommun". Dagens Samhälle använder 144 olika mätvärden i sin undersökning för att utse kommuner som har bäst utveckling historiskt och står bäst rustade för framtiden.

– Det är förstås roligt att vi är med! Umeå utvecklas och går framåt på många områden, statistiken talar för sig själv så jag är inte förvånad, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Årets superkommun utses av Dagens Samhälle, i år för åttonde gången. Undersökningen rankar kommuner med fokus på till exempel skola, äldreomsorg och ekonomi och andra områden som kommuner ansvarar för. Kommunerna tilldelas poäng och rankas, i år utifrån 144 mätvärden i 18 olika kategorier. Invånares möjlighet att påverka ger ett mätvärde större vikt.

I en presentation av nominerade kommuner lyfts bland annat Umeås starka kultur- och fritidsliv, skolan, utbildningsnivån bland Umeåborna och en hög andel arbetsföra invånare, men också att Umeå har utsetts till årets idrottsstad flera gånger på senare år.

Kommunerna tävlar i tre grupper och Umeå är nominerad i "städer och stadsnära kommuner" tillsammans med Karlstad och fjolårets vinnare Jönköping. Resultatet av årets undersökning och årets superkommun presenteras 29 juli under Almedalsveckan.

Mer information

Läs mer om undersökningen och kommunerna som är nominerade:

Nominerade: De kan bli Årets superkommun 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (dagenssamhalle.se)

Sidan publicerades