Berndt, distributionselektriker är en del av Umeås beredskap

För att klara en kris i samhället behöver energiförsörjningen fungera. Bernt arbetar som distributionselektriker på Umeå Energi och har koll på det. Umeås och Sveriges beredskap bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar. Du behövs också och din insats gör skillnad.

Du och Bernt är en del av Umeås beredskap

Beredskapsveckan 25 september–1 oktober stärker din egen och samhällets gemensamma beredskap för allvarliga händelser och kriser. Lär dig mer och förbered dig, ta del av övning och föreläsning och välkommen till en informationsträff på Ersboda och beredskapsdagen i centrum.

Samhällets beredskap för allvarliga händelser och kriser bygger på att du och alla tar ett gemensamt ansvar. Du behövs och din insats gör skillnad för vår gemensamma, din egen och dina anhörigas säkerhet. Vid en samhällsstörning som till exempel ett elavbrott eller en översvämning måste du vara beredd på att klara dig själv en tid. Kommun/myndigheter hjälper i första hand dem som mest behöver hjälp, till exempel äldre, sjuka människor och barn.

Kvinna i mörk butik med strömavbrott

Foto: MSB

Öva med webbutbildning

Tema för årets beredskapsvecka är övning. Med det webbaserade övningsverktyget "Sju dagar" (MSB) kan du utmana dig själv att oförberedd klara sju dagar utan el. Scenariot i övningen utvecklas med tiden och du måste välja det smartaste sättet att hantera det, till exempel vad gäller behov av mat och vatten.

I nästa del av övningen ska du förbereda dig och att packa en krislåda med hjälp av en steg för steg-checklista. Du får också veta hur väl du klarar av utmaningarna och var du är i övningen.

Herman Geijer

Herman Geijer. Foto: Jan-Åke Eriksson.

Föreläsning: Så klarar du zombieapokalypsen

Hur överlever du i naturen om zombies tar över? Vad händer om samhällsfunktionerna slutar att fungera? Välkommen till en prepper-föreläsning med zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer.

Tisdag 26 september, klockan 19.00
Umeå folkets hus, Peterson Berger-salen, och webbsändning
Du behöver inte anmäla dig till föreläsningen.

Föreläsaren, författaren och folkbildaren Herman Geijer berättar om hur du överlever en oväntad katastrofsituation och hur du bäst förbereder dig. Han har sedan 2011 hållit i studiecirklar, föreläst och skrivit om zombier, katastrofer, krisbeteenden och överlevnad, bland annat i boken ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen”. Under beredskapsveckan föreläser Herman Geijer i Umeå (med webbsändning) och Skellefteå.

Krislåda

Foto: MSB

Informationskväll på Ersboda

Välkommen till en informationskväll om beredskap.

Onsdag 27 september, klockan 17.30–19.30
Ersboda folkets hus 

  • Vad behöver du ha hemma för att klara en kris? Främst tillgång till extra mat, vatten, värme och möjlighet att ta emot information. Lär dig mer om krislådan och prova utrustning.
  • Checklistor för din egen beredskap
  • Demonstration av hjärt lung-räddning (HLR)
  • Information om trygghetspunkter, föreslå själv bra trygghetspunkter där du bor
  • Kommunens energirådgivare informerar om energi och uppvärmning av bostäder.
Brandmän diskuterar vid brandbil.

Beredskapsdag i centrum

Under beredskapsdagen samlas myndigheter, organisationer och föreningar i Umeå centrum på Skeppsbron med tema livsmedelsförsörjning och demokrati. Lär dig mer om beredskap och fråga experter om till exempel krig och fred, säkerhet, trygghet och demokrati.

Kommunen deltar med brandförsvaret och i stort samma program som under informationskvällen (se ovan).

Lördag 30 september, klockan 11.00–15.00
Centrum, Skeppsbron

Vad är en bra trygghetspunkt?

En trygghetspunkt är en samlingsplats i en stadsdel eller by vid en större kris, ett komplement till din egen beredskap. Vid en trygghetspunkt ska du och andra invånare kunna erbjudas aktuell information om läget när ordinarie informationskanaler kanske inte fungerar, så långt möjligt skydd/värme i lokal, vatten, enklare mat och sjukvård, och kunna larma polis, ambulans och räddningstjänst. Vilken är den bästa platsen för en trygghetspunkt i stadsdelen eller byn där du bor? Svara på några korta frågor och hjälp oss att fortsätta planera för och utveckla bra trygghetspunkter:

Fler aktiviteter:

  • På en del bibliotek kan du ta del av böcker/broschyrer med tema beredskap och listor med krismat, prova vevradio och spela beredskapsmemory med dina barn.
  • Måltidsservice övar på krismenyer och det kan märkas i kommunens verksamheter.
  • Frivilliga resursgrupp (FRG) i kommunen utbildas och övas i informationsdelning och vattenhantering vid kris.

Mer information

Beredskapsveckan arrangeras av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) i samarbete med landets kommuner och andra myndigheter.

Läs mer om trygghet och säkerhet i Umeå kommun

Förbered dig för kris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se)

Sidan publicerades