Mörkblå himmel, glitter och bloss med logotyp för Umeå 400 år

Följ startskottet för jubileumsåret

Umeås 400-årsfirande startade på nyårsafton. Först ut var startskottet via webben med underhållning, tal och hälsningar till framtiden, som du också kan se i efterhand. Vid midnatt firade vi in det nya året med klockringning i kyrkor och ett fyrverkeri från Ön som sågs vida omkring. Gott nytt jubileumsår!

Ett scenprogram för alla var planerat på Rådhustorget som startskott för Umeås 400-årsfirande. Nu ökar smitt­spridningen i Västerbotten och programmet hålls därför digitalt istället.

− Vi ställer om och inleder firandet med ett anpassat program. Det blir nästan samma härliga program för hela familjen, men i ett nytt format. Sedan fortsätter firandet hela året för Umeåborna och det finns mycket att se fram emot, säger Dan Vähä, projektledare.

Förutom kulturinslag kommer även 400-årsfirandets första framtidshälsningar att visas upp. Under 2022 kommer alla Umeåbor, gamla, unga, utflyttade och återvändande, att kunna dela med sig av en framtidshälsning. Den kan handla om allt från en historisk händelse till en betraktelse eller en önskan för framtiden. Hälsningarna presenteras löpande under året på Umeå 400-webben och förhoppningen är att många tar tillfället i akt att vara med.

Det här blir startskott för ett jubileumsår fyllt av spännande aktiviteter, engagemang och framtidshälsningar för att uppmärksamma Umeå 400 år.

Klockor och fyrverkeri vid tolvslaget

Vid midnatt firar vi in det nya året med klockringning i kyrkor och ett fyrverkeri. Fyrverkeriet sker från Öns norra udde, det kommer att gå högt upp på himlen och ska ses på avstånd.

Det sker inga andra publika aktiviteter i centrum i samband med tolvslaget som tidigare år.

Mer information

Sidan publicerades