Kokboken Mat och klimat i köksmiljö

Kokboken "Mat och klimat" framtagen av Umeå kommun och restaurangnätverket i Umeå var framgångsrik och väckte uppmärksamhet i samband med Gourmand & Hallbars Awards 2019 och 2020.

Internationell matkonferens till Umeå

2–5 juni är Umeå värdstad för det årligen återkommande internationella matarrangemanget Gourmand & Hallbars Awards. Vid konferensen som har ett starkt hållbarhetsfokus kommer man bland annat att utse världens bästa kokböcker.

– Umeå är en progressiv stad med ett starkt fokus på hållbarhet. Att flytta konferensen norrut känns viktigt, inte minst för att sätta fokus på klimatförändringarna som syns tydligare här än på många andra håll. Umeåborna är dessutom mycket gästvänliga, vilket gör det roligt att få presentera dem för den gastronomiska världen, säger Edouard Cointreau, ordförande och grundare av Gourmand Awards, och även ordförande i tävlingens internationella jury.

Gourmand Awards som har genomförts sedan 1995 kallas ofta för mat- och dryckesböckernas Oscarsgala. Konferensen är inspirerad av den olympiska andan och beräknas locka cirka 400 nationella och internationella gäster till Umeå under de fyra konferensdagarna. Utöver att utse vinnare i olika tävlingskategorier kommer programmet att bjuda på matupplevelser och ge besökarna nya kunskaper inom gastronomi och hållbar matkultur.

Symposier och debatter under konferensen kommer bland annat ta upp viktiga samhällsfrågor som kan knytas till mat, till exempel skolmat, ursprungsbefolkningarnas matsystem, hälsa och hållbarhet, men också nya dryckestrender. Konferensen kommer att ha ett tydligt fokus på klimatförändringar och fred kopplat till mat.

Festdelen av konferensen kommer att omfatta Hallbars och Gourmand Awards, där bland annat världens bästa kokböcker utses.

Aktiviteter under konferensen kommer att äga rum i barer, kök och restauranger runt om i Umeå.

– Det känns förstås helt fantastiskt att Umeå får vara värd för en så stor konferens inom ett så viktigt område som mat. Konferensens hållbarhetsfokus som både knyter an till miljöfrågor och sociala frågor, ämnen som till exempel berör vår samiska urbefolkning, förstärker och ökar medvetenheten i Umeå och internationellt om kommunens hållbarhetsmål, säger Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

Kontakt

Edouard Cointreau
ordförande och grundare av Gourmand Awards
ordförande i tävlingens internationella jury
+33 784 96 42 10

Anna Olofsson
marknadschef
Umeå kommun
070-652 06 56
anna.olofsson@umea.se

Sidan publicerades