Ung man äter nudlar och ser less ut.

Ta hjälp av budgetrådgivarna och få ordning på din ekonomi, så slipper du äta nudlar varje dag.

Kampen mot nudelveckan, om ungas ekonomi

Många unga riskerar att hamna i ekonomiskt utanförskap på grund av bristande kunskap om privatekonomi. I dessa tider med allt högre mat-och energipriser vill Budget- och skuldrådgivningen med kampanjen Kampen mot nudelveckan fokusera på ungas ekonomi.

– Vi hoppas med kampanjen att fler unga får kunskap om sin privatekonomi så de slipper hamna hos Kronofogden. Vi vill också visa att det finns vägar ut om man är skuldsatt. Vi kan hjälpa till med kostnadsfri rådgivning om hur man kan få pengarna att räcka längre oavsett om ungdomarna bor hemma eller inte, säger Magnus Österberg Westerlund, budgetrådgivare

Spel och konsumtion bakom många skulder

Kronofogden ser i sin statistik en stor ökning av unga som får skulder på grund av kortfristiga lån, liksom skulder på grund av spel och konsumtion med och utan kredit. Kronofogden har också signalerat att många unga söker skuldsanering men ofta får avslag, då många unga uppfyller kraven för att kunna få det.

– Ett problem är att väldigt få unga i dag har kunskap om hur de kan hantera kriser i sin privatekonomi utan att behöva ta till exempel SMS-lån, säger Magnus Österberg Westerlund.

Kampanj under åtta veckor

Kampanjen Kampen mot nudelveckan genomförs för andra gången veckorna 38–45 på lokalbussarna och i sociala medier för att uppmärksamma unga i åldern 16 till 25 år i Umeå kommun på hur de kan göra för att få en bättre ekonomi, och att de kan få hjälp om de hamnat i problem.

Sidan publicerades