Kokboken Mat och Klimat i köksmiljö

Kokboken Mat och Klimat släpps i ny utgåva

Nätverket Mat och Klimat i norr släpper en ny utgåva av den populära och prisade kokboken Mat och Klimat. Nyutgåvan innehåller flera nya recept och finns också i en engelsk version.

– Restaurangerna gör ett fantastiskt arbete inte minst med tanke på den rådande coronasituationen då många har förlorat mycket av sina intäkter. Den första upplagan av kokboken Mat och Klimat fick mycket uppmärksamhet med tre fina utmärkelser, så vi vill passa på att dela med oss av fler recept och erfarenheter och även ge ut en engelsk version, säger Eduardo Pettersson, projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i norr.

Minska matsvinn

Med kokboken vill kommunen belysa de hållbarhetsutmaningar som finns kopplade till vår matkonsumtion och hur konsumenter kan tänka för att göra fler medvetna val. I kokboken delar även några av Umeås restauranger med sig av sina bästa vegetariska recept och tips på hur alla enkelt kan minska matsvinnet.

Värdefullt nätverk

– Tillsammans med nätverket har vi arbetat med frågor om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska matsvinn och vattenanvändning, men kanske framför allt delar vi lösningar och erfarenheter med varandra. Det har varit väldigt värdefullt, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare på restaurang Gotthards, som länge har jobbat med att rädda grossisters matsvinn under epitet #svinngott och också odlar egna grönsaker under säsong.

Vill du läsa kokboken?

En bok om hållbarhet ska givetvis även spridas hållbart. Boken finns att låna via www.minabibliotek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på www.umea.se/matochklimat. Den går också att köpa med swish i receptionen på stadshuset, Skolgatan 31A, Umeå.

Kokboken Mat och Klimat har prisats tre gånger:

"Mat och klimat" utsedd till Sveriges bästa klimatkokbok Gourmand Awards 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Mat och klimat" vann silver i kokboks-VM Gourmand Awards 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Mat och klimat" vann guld i Hallbars reward 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Poddar om mat och klimat

I Klimatekots poddavsnitt "Mat och Klimat – vad ska vi äta egentligen?" som släpps torsdag 29 april deltar Märta Streijffert, projektsamordnare för restaurangnätverket Mat och Klimat i Norr. Podden besöker även restaurangen Gotthards i Umeå som verkligen har blivit en snackis med sin lunchmeny som består av matsvinn.

Lyssna gärna på poddavsnittet på www.umea.se/klimatpodd.

Mer information

Kontakt

Eduardo Pettersson
projektsamordnare
Nätverket Mat och Klimat i norr
090-16 16 76
eduardo.pettersson@umea.se

Anders Samuelsson
kreativ ledare
Restaurang Gotthards
076-667 31 77
anders.samuelsson@blahuset.nu

Sidan publicerades