Tom glassburk på en sandstrand plockas upp med en griptång.

Teamet plockar skräp från stränderna längs kusten i Umeå under hela sommaren. Foto: Fredrik Larsson.

Tipsa städteamet om skräpiga stränder

Badar du i havet i år är chansen stor att du möter kommunens strandstädningsteam som plockar skräp längs kustremsan under sommaren. På bara fyra veckor har de hittat mer än två ton skräp och bråte som inte hör hemma i naturen.

Syftet med satsningen är att hindra plast och andra material från att hamna i havet, men också att ta hand om skräp som flyter iland. Samtidigt bidrar satsningen till att kartlägga hur stort problemet med nedskräpning av kustremsan är.

– Vi vill göra en insats för havet kan man säga. Vi kallar det för havfall för att tydliggöra hur viktigt det är att vårt avfall inte hamnar i haven, där det gör stor skada för miljön och oss människor, till exempel i form av mikroplaster, säger Emma Renström som är projektledare.

Redan två ton

Måndag till fredag under hela sommaren är ett team på sex personer ute på ett antal utvalda platser längs kusten och plockar skräp, som sedan vägs och sorteras för återvinning. Redan nu, fyra veckor in i projektet har gruppen plockat över två ton skräp.

– Vi tror att alla som besöker de städade stränderna blir inspirerade att ta hand om sitt eget skräp och kanske till och med ta med sig skräp som de hittar. För oss är det viktigt att satsningen får ringar på vattnet, att människor får upp ögonen för problemet och att det är ett gemensamt ansvar att hålla stränderna fria från skräp, säger Emma Renström.

Efterlyser tips

Hon vill också uppmuntra allmänheten om att tipsa om strandremsor med mycket skräp, där teamet kan göra en stor insats.

– Kom gärna fram och prata med oss så kan vi berätta mer om arbetet och vilka strandfynd vi gör. Vi talar flera språk; svenska, engelska, somaliska och arabiska, berättar Emma Renström.

Två personer städar en strand från skräp.

Teamet på sex personer åker runt på utvalda platser. Tipsa gärna om skräpiga stränder och andra platser längs kusten där teamet kan plocka skräp. Foto: Fredrik Larsson.

Sidan publicerades