Umeå blir en av EU:s föregångare i klimatomställningen.

Umeå är med i EU:s storsatsning på klimatet

Nu får Umeå extra skjuts i klimatarbetet. På torsdagen meddelade EU-kommissionen att Umeå är en av de utvalda städerna som ska bli föregångare för städernas klimatomställning i Europa.

EU-kommissionen satsar på att 100 städer i EU ska visa vägen och bli klimatneutrala redan till 2030. Nu står det klart att Umeå blir en av de städer som får extra stöd för att klara det.

Klimatkontrakt med EU

Bland annat ska städerna som är med i satsningen utveckla ett klimatkontrakt med EU. Det här är inget nytt för Umeå, som sedan tidigare har varit med och utvecklat Klimatkontrakt 2030 med svenska myndigheter. Med EU i ryggen kan Umeå nu växla upp det arbetet.

– Det här är stort för oss! Vårt och andra svenska städers engagemang för Klimatkontrakt 2030 har varit en förebild för den europeiska satsningen och nu får vi förtroendet att bli en av de 100 föregångarna. Det är jag väldigt stolt över, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planer för investeringar

Den europeiska satsningen stärker och bygger vidare på de planer och åtgärder som redan är påbörjade för klimatomställningen i Umeå. De stora utmaningarna är identifierade och nu pågår arbetet med att knyta investeringsplaner till dem.

För Umeås del handlar det till exempel om

  • hållbart resande
  • cirkulärt, energieffektivt byggande
  • mindre plast i avfall som går till förbränning
  • hållbara transporter, där elektrifiering är en viktigt del.

Många är involverade

I arbetet involverar kommunen både medborgare, företag, akademi och andra offentliga organisationer.

– Jag vill riktiga ett stort tack till alla aktörer och medborgare i Umeå som dagligen driver på för att vi ska kunna minska vårt klimatavtryck och skapa ett än mer hållbart Umeå. Det är när vi alla hjälps åt och drar åt samma håll som vi verkligen kan lyckas i omställningen, från företag, kommun och region, till föreningar och civilsamhället. Och det är tack vare deras goda arbete som vi nu får den här möjligheten, säger Janet Ågren (S), ordförande i planeringsutskottet.

Karta med en lista över vilka städer som EU-kommissionen har valt ut i de olika ländernaFörstora bilden

Kartan listar alla länder som ingår i EU-kommissionens satsning. Sju av städerna kommer från Sverige.

Sidan publicerades