Bilden visar två personer som samtalar vid ett bord på en restaurang.

Foto: Fredrik Larsson

Umeås krögare utbildar framtidens stjärnor

Umeå kommun inleder samarbete den lokala restaurangbranschen inför nystarten av Restaurang- och livsmedelsprogrammet hösten 2022.

Företrädare för flera lokala restaurangföretag har tyckt till om utbildningens kursinnehåll. Skolan är också överens med branschen om att etablerade kockar ska ansvara för vissa delar i utbildningen. Allt är för att eleverna ska ha relevanta kunskaper efter gymnasiet. Utbildningen kommer att hållas på Maja Beskowgymnasiet.

– Det är väldigt positivt att branschen vill vara med och utforma utbildningen för att sedan också ta emot våra elever, säger Sten Persson, samordnare mellan skolan och näringslivet.

Bilden visar Jörgen Engdahl, Jacob Markström, Hanna Eriksson, Henrik Ragnvaldsson och Sten Persson.

Från vänster: Jörgen Engdahl, ägare till Hunger och Törst och restaurang Harlequin i Umeå och ordförande i restaurangbranschrådet; Jacob Markström, kökschef på Köksbaren i Umeå; Hanna Eriksson, restaurangchef, Umeå Folkets Hus; Henrik Ragnvaldsson, rektor, Maja Beskowgymnasiet och Sten Persson, samordnare, Umeås kommunala gymnasieskolor och näringslivet.

Ska hålla högsta internationella standard

Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar hösten 2022 i nyrenoverade lokaler i anslutning till skolrestaurangen på Maja Beskowgymnasiet.

– Det är viktigt att eleverna blir anställningsbara, inte bara i Umeå utan i hela världen, påpekar Sten Persson.

Flera kända kockar har tidigare gått på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå, till exempel Mathias Dahlgren, Melker Andersson och Thomas Sjögren.

Mer information

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskowgymnasiet är en skolförlagd yrkesutbildning. Eleverna får bland annat lära sig hantera råvaror, olika tillagningstekniker, smaksättning och hur mat och dryck passar ihop. Utbildningen innehåller mycket praktik jämfört med många andra gymnasieutbildningar och dessutom får eleverna grundläggande behörighet till universitet/högskola.

Sidan publicerades