Foto: Fialotta Bratt

Vad händer efter valet?

När vallokalerna har stängt klockan 20 på valdagen genomför röstmottagarna den preliminära rösträkningen i vallokalerna. Den fortsätter sedan under onsdagen efter valdagen. Länsstyrelsernas slutliga rösträkning börjar dagen efter valdagen. All rösträkning går att följa på val.se.

Valmyndigheten sammanställer löpande röster som har räknats och resultaten från både den preliminära och slutliga rösträkningen går att följa via Valmyndighetens valpresentation.

Valpresentationen 2022 (val.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Valmyndighetens webbplats kan du också läsa mer om hur resultatet räknas fram.

Så här räknas ett valresultat fram (val.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Val till kommunfullmäktige

Val till kommunfullmäktige handlar om att fördela platser (mandat) för ledamöter från de politiska partierna. I Umeå kommunfullmäktige finns 65 mandat. Den nya mandatperioden börjar 15 oktober och de nya ledamöterna i kommunfullmäktige sammanträder för första gången 31 oktober. Då utser de kommunfullmäktiges presidium och valberedning.

Kommunstyrelsen, nämnder och styrelser

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 28 november 2022 utses ordförande och ledamöter i kommunstyrelsen och andra styrelser och nämnder. Besluten föregås av förhandlingar mellan och inom de politiska partierna. Politiker som får nya uppdrag i Umeå kommun till följd av valresultatet börjar i praktiken sina uppdrag i december 2022.

Sidan publicerades