Rosa mellerad bakgrund, Umeå 400 år-linjelogotyp med text "Umeå 400 år 22/6 Jubileumsdagen"

Var med och fira Umeå 400 år

Kom till Rådhustorget och fira Umeås officiella jubileumsdag 22 juni. Då är det på dagen 400 år sedan Umeå fick stadsprivilegier. Dagen bjuder på ett välfyllt festprogram, allt från allsång och högtidstal till svängiga toner med lokala artister. Var med och fira den utveckling, kreativitet och kultur som har format Umeå. Bland andra H.M.K Carl XVI Gustaf är också med.

– Umeå är inte en plats bland andra. Umeå är vår hemstad. Det är en stad med en rik historia och en stark framtidstro, en stad som sätter fokus på nya tankar och idéer, och inte minst alla människors lika värde. Därför känns det både glädjande och högtidligt att få hälsa alla hjärtligt välkomna när vi nu firar att Umeå fyller 400 år, säger Marie-Louise Rönnmark (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Under jubileumsdagen, onsdag 22 juni, bjuder Umeå kommun in dig, alla Umeåbor och tillresta i alla åldrar till ett heldagsfirande. Programmet startar vid lunchtid med föreläsning av konstnären Maria Persson på Kvinnohistoriskt museum. På Rådhustorget bjuds det sedan upp till allsång under ledning av den folkkära skådespelaren och komikern Pia Johansson.

Eftermiddagen inleds med konsert av Norrlandsoperans symfoniorkester tillsammans med Sofia Jannok och dirigent Ola Rudner. När musiken har tonat ut och klockan slagit 18.00 välkomnas H.M.K Carl XVI Gustaf, representanter för kommunen med flera gäster, upp på scenen för den officiella jubileumsceremonin.

– Umeå är en mångfacetterad stad och ett jubileumsfirande ska såklart återspegla det. Målet är att dagen ska tilltala så många Umeåbor som möjligt, i alla åldrar. Jag tycker att vi har lyckats bra med programmet och ser verkligen fram emot att välkomna Umeåborna 22 juni, säger Elin Hellrönn, programchef, kulturförvaltningen.

När dagen går över till kväll fortsätter firandet med konserter på flera scener. På den lilla, mer intima scenen är det stadens lokala föreningsliv och studieförbund som presenterar ett axplock av Umeås scenkonstutbud. På Rådhustorgets stora scen bjuds det på flera välkända namn som Annika Norlin och albumaktuella Tove Styrke.

– Det här blir en dag då vi får möjlighet minnas allt det som har hänt på denna plats intill Umeälven, men också blicka framåt och fira vår vackra stad, säger Marie-Louise Rönnmark.

Onsdag 22 juni blir en dag att minnas och en hyllning värdig en 400-åring.

För hundra år sedan firade Umeå 300 år:

Kontakt

Marie-Louise Rönnmark
ordförande
kommunfullmäktige
Umeå kommun
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

Elin Hellrönn
programchef, kulturförvaltningen
Umeå kommun
090-16 33 06 Länk till annan webbplats.
elin.hellronn@umea.se

Fredrik Lindegren
kulturdirektör
Umeå kommun
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se

Sidan publicerades