Två kvinnor uppträder på scen.

Cleo var en av dem som uppträdde under Umeå Live 400 på Skeppsbrons scen i somras. Foto: Fredrik Larsson.

Vi går med historien in i framtiden

När Umeå skulle fylla 400 år som stad ville vi fira det med berättelser om Umeå, stan i älvslandskapet som har formats av människor och händelser under minst 400 år. Vi ville höra mångas olika berättelser och ta historien med oss in i framtiden. Nu summerar vi jubileumsåret och tackar för alla bidrag och insatser.

Jubileumsåret Umeå 400 år har avslutats med ett fint scenprogram på Rådhustorget och vi ser tillbaka på ett helt år med massor av aktiviteter. Jubileumsdagen 22 juni blev en värdig hyllning till en 400-åring med allt från allsång och kungligt högtidstal till svängiga toner med lokala kända artister. I juli fick vi två dagar med Umeå Live 400 år som tog över centrala Umeå. Publiken strömmade till, solen var med oss, artisterna efterlängtade och stämningen magisk.

Hur gick det med berättelserna?

Precis som vi ville har många delat med sig av berättelser om Umeås historia, om det som har format staden och gjort den till den plats den är. Vi har också spelat in 60 Umeåbors egna berättelser och visioner i form av en framtidshälsning om ”Mitt Umeå”. Tillsammans har de skapat en tidstypisk bild av Umeå 2022 som ska sparas för framtiden. På Rådhustorget stod Studio400 som användes flitigt, för att marknadsföra ett eget arrangemang, lyfta en berättelse eller något annat med anknytning till Umeå 400 år.

Berättelserna i text och bild, liksom filmerna med framtidshälsningar finns att se på webbplatsen för Umeå 400 år. De kommer att finnas kvar länge och vi ska också se till att de kommer bevaras för framtiden med hjälp av stadsarkivet. Vi vill försäkra oss om att framtidshälsningarna kommer tillbaka till Umeåborna om både 50 och 100 år.

Läs Historen om Umeå Öppnas i nytt fönster.

Ta del av framtidshälsningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi gör det tillsammans

Kärnan i Umeås firande har varit alla Umeåbor, föreningar, organisationer och andra som på en mängd olika sätt har bidragit till att göra året händelserikt, intressant och minnesvärt för de många. Vi gör som så ofta i Umeå, vi gör det tillsammans.

Dags att säga tack

Ett varmt tack till dig och alla andra som har bidragit med stort engagemang och betydelsefulla insatser! Nu vänder vi blad och blickar framåt med 400 år i ryggen!

Mer information

Sidan publicerades