Byggnad belyst i orange under kampanjen "Orange the world".

Byggnad belyst i orange under kampanjen "Orange the world".

Byggnader i orange – mot mäns våld mot kvinnor

Håll ut, håll avstånd, håll kontakten och bry dig! Det är budskapet när några byggnader i Umeå under två veckor övergår från Höstljus olika färger till orange belysning. Kampanjen, som är en del av den internationella FN-kampanjen "Orange the world", ska uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– Vi vet sedan decennier att hemmet är den farligaste platsen för en kvinna att vistas i. Coronapandemin har dessvärre förstärkt problemet med mäns våld mot kvinnor. Den gör att vi måste undvika sociala kontakter, vilket försvagar våra naturliga nätverk och minskar möjligheterna för omgivningen att upptäcka att någon blir utsatt för våld. Därför är det självklart för Umeå kommun att sätta fokus på den här frågan genom att medverka i kampanjen, säger Charlotta Westerlund (S) ordförande, jämställdhetsutskottet, Umeå kommun.

Den internationella kampanjen "Orange the world" arrangeras av FN varje år och har parollen ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld”. Kampanjen innebär att kända byggnader blir upplysta i orange och det genomförs olika arrangemang för att manifestera mot våldet. I Umeå genomförs kampanjen i ett samarbete mellan Umeå kommun, länsstyrelsen, Region Västerbotten, Bostaden, Upab, Umeå Energi och Visit Umeå. Orange färgen kommer att ses på platser runt om i hela staden som en påminnelse om utsattheten och målet om en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

– Genom att lägga märke till och agera på tidiga tecken på kontroll, hot och våld kan alla göra skillnad. Därför är det viktigt att vi genomför den här kampanjen, arbetar våldsförebyggande och skapar uppmärksamhet bland alla oss som finns runt offer och förövare, säger Maria Svanström, verksamhetschef på Centrum mot Våld i Umeå, en verksamhet som drivs gemensamt av Umeå kommun och Region Västerbotten.

Mer information

Läs om arbete och kampanjer för jämställdhet och mot våld:

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra

Sidan publicerades