Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande

Hans Lindberg betonar att de allmänna råden är något som vi alla måste följa för att det ska vara möjligt att bromsa smittspridningen.

Covid-19 ökar: "Följ myndigheternas råd"

Spridning av covid-19 ökar igen i länet. Läget är allvarligt och nu gäller skärpta råd i Västerbotten precis som på andra håll i landet. Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att bromsa smittan.

– Nu är det viktigt att vi återigen tar ansvar för att tvätta händerna och hålla fysiskt avstånd till varandra. Det handlar inte bara om dig eller mig utan om att skydda äldre och andra riskgrupper i Umeå från smitta. Genom att följa de skärpta allmänna råden kan vi också ta ett gemensamt ansvar för att personer som arbetar inom vård och omsorg så långt möjligt kan förbli friska, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Aktuella skärpta allmänna råd innebär bland annat att du och alla andra bör undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än dem du bor med. Undvik resor som inte är nödvändiga och avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undtantag är nödvändiga besök i till exempel livsmedelsbutiker och apotek.

Länsstyrelsen i Västerbottens län har beslutat att maximalt 8 personer får delta i allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar i länet. Vid begravning gäller max 20 deltagare.

Hans Lindberg betonar att de allmänna råden inte är tips utan något som du och alla andra måste följa för att det ska vara möjligt att bromsa smittspridningen.

– De skärpta allmänna råden kommer att påverka oss alla. För att konsekvenserna av coronapandemin ska bli så små som möjligt är det viktigt att vi löpande följer råd från Folkhälsomyndigheten och Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbottens län och Umeå kommun, säger Hans Lindberg.

Mer information

Beslut om skärpta allmänna rådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (www.folkhalsomyndigheten.se)

Skärpta råd i Västerbottens län (med frågor och svar)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (www.1177.se, Region Västerbotten)

Information om coronavirus/covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (www.lanstyrelsen.se)

Sidan publicerades