Bildkollage från kampanjen. Tjej med litet leende och sorgsna ögon framifrån i vänsterkanten, samma tjej med blåmärken och skador på ryggen.

Kampanj: Vi måste prata om våldet

Umebrå och polisen i Umeå lanserar en kampanj mot våld som riktar sig till unga i Umeå. Det sker med hjälp av en grupp elever på Midgårdsskolan.

I slutet av april 2021 arrangerades en intern kampanjtävling i en klass på Midgårdsskolans Estetik och medieprogram. Uppdraget presenterades av Umebrå tillsammans med polisen, och bestod i att arbeta fram en kampanjidé för att motverka våld i ungas nära relationer. Umebrå, representanter för polisen, fältgruppen, fritidsgårdar och tjej- och kvinnojouren agerade jury vid redovisningen och utsåg ett vinnande bidrag.

Elevernas idé går live

Umebrå förverkligar elevernas kampanjidé med start denna vecka. Kampanjen pågår fram till början av november. Den kommer att vara synlig i Umeå genom bussreklam, affischer, utställningsskåp längs gågatan i centrum och en fasadvepa på ett av stadens största torg.

Våga säga ifrån och larma

Med hjälp av kampanjen vill Umebrå stärka känslan av att våga larma och säga ifrån när det gäller våld. Unga ska våga söka hjälp och veta var man kan få stöd om man känner sig utsatt eller misstänker att man utsätter andra för våld. Men, Umebrå vill också belysa vad som egentligen definieras som våld och göra unga medvetna om det.

Kampanjfilm

Kampanjen landar i en film som belyser problematiken om våld i ungas nära relationer:

Mer information

Information och länkar till dig som är i behov av stöd: www.mea.se/vald

Mer om Umeå kommuns brottsförebyggande arbete: www.mea.se/brottsforebyggande

Stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter någon annan: ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film med Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, om våld i ungas nära relationer: brottsoffermyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Sidan publicerades