Match för Umeå IK FF, en hörna slås

Kommunen ökar elitsponsring 2020

För att minska de ekonomiska effekterna av coronapandemin för elitidrotten utökar Umeå kommun sin elitsponsring med fem miljoner kronor under 2020. Av dessa kommer en miljon kronor att särskilt riktas till elitsatsande kvinnor.

– Umeå är en av Sveriges främsta idrottsstäder, men föreningarna har drabbats väldigt hårt ekonomiskt av coronapandemin. För att våra elitidrottare ska kunna fortsätta genom den här perioden är det viktigt att kommunen nu går in och hjälper till även på detta område, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Enligt beslutet skapar idrotten i Umeå förutsättningar för social hållbarhet och det stärker även bilden av Umeå som en attraktiv plats. Föreningarna bedriver i många fall även omfattande ungdomsverksamhet och sociala aktiviteter.

Ersätter tappade intäkter

Elit- och arenaidrotterna har som en effekt av coronapandemin tappat stora delar av sina publikintäkter, sponsorintäkter, och även intäkter från olika arrangemang och aktiviteter. Staten och olika idrottsförbund har stöttat föreningarna bland annat via ersättning för permitteringar och vissa uteblivna intäkter, men det motsvarar inte det ekonomiska bortfall som elitidrotten har drabbats av.

Därför avsätter kommunstyrelsen fem miljoner kronor i ett tillfälligt utökat stöd. Fyra miljoner kronor fördelas enligt principerna i nuvarande sponsringsplattform. En miljon kronor nyttjas till en särskild satsning på sponsring för jämställd idrott och fördelas per elitidrottande kvinna.

Idrotten, ett skyltfönster

– Umeå har stor bredd när det gäller idrott med många lag och idrottare på elitnivå. Idrotten är ett skyltfönster som gör att Umeå syns nationellt och stärker Umeå som en plats där det finns utvecklingsmöjligheter och förutsättningar för god livskvalitet. Det är något vi måste vara rädda om och det motiverar denna tillfälliga satsning, säger Anders Ågren (M), vice ordförande, kommunstyrelsen.

Vad gäller för att sponsring?

  • Föreningen ska bedriva sin huvudsakliga verksamhet i Umeå kommun inom en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
  • Samarbete med förening som bedriver lagidrott är aktuell om föreningen har lag i den högsta nationella serien, Hockeyallsvenskan och Superettan/Elitettan.
  • Samarbete med individuella idrottare där det inte förekommer seriespel eller motsvarande kan tecknas via förening och är endast aktuellt om idrottaren är över 18 år och kan visa meriter på topp 8-nivå på SM-nivå för seniorer.
  • Föreningen får inte vara på ekonomiskt obestånd.
  • Samarbetet kommer att innebära motprestation i form av rättigheter som motsvarar sponsrat belopp
  • Det måste finnas en associationsrätt till föreningen eller idrottaren som Umeå kommun kan använda sig av.
Sidan publicerades