Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

400 sökte kommunalt traineeprogram

Elva unga akademiker har anställts för ett år vid en eller två av åtta samarbetande kommuner i norra Sverige. Som deltagare i ett traineeprogram har de en allmän visstidsanställning med gängse anställningsvillkor, och för många av dem är det en första anställning i ett nytt yrke.

”Trainee norra Norrland för akademiker” är det fullständiga namnet på ett samarbete mellan åtta kommuner. Ingår gör Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå, Vännäs, Skellefteå, Norsjö, Piteå och Älvsbyn.

Syftet med programmet är att öppna dörren till arbetsmarknaden för nyutexaminerade akademiker, samtidigt som kommunernafår en möjlighet att visa bredden på arbetsuppgifter och en möjlighet att trygga sin kompetensförsörjning. Intresset hos arbetssökande är stort. En annons om programmet i våras lockade 400 ansökningar från unga människor över hela landet.

Brett program

Elva av dem är sedan 1 september anställda för ett år vid någon av kommunerna.

– Tanken är att de ska jobba nio månader vid en större kommun och tre månader vid en mindre för att se bredden i den kommunala sektorn, säger Marie Eriksson, projektkoordinator för traineeprogrammet.

I anställningen ingår en 20-procentig utbildningsdel, med moment som medarbetarskap, ledarskap, värdegrund och mycket annat. De elva representerar yrken som VV-ingenjör, samhällsplanerare, GIS-ingenjör och ekonom.

Handledning A och O

I gruppen ingår också den nybakade byggnadsingenjören Claudio di Folco från Malmö.

– Yrket erbjuder många vägar, men samtidigt är det begränsat om man saknar erfarenhet, säger han.

Den första delen av anställningen tillbringar han på Bygglov vid Umeå kommun.

– Det är jättespännande, och jag ser fram emot att bli kvar. Jag har fått väldigt fin handledning, och det är en förutsättning för att det ska bli lyckat, säger Claudio di Folco, som inte varit på så nordliga breddgrader tidigare.

– Jag hade läst på om Umeå, men det händer ännu mer här än vad jag visste.

Mer information:

Marie Eriksson
projektkoordinator
Trainee norra Norrland
090-16 10 90
076-117 12 96
mejl

Ingrid Lundström
personalkonsulent
Vännäs kommun
0935-141 31
mejl

Birgitta Forsberg
personaldirektör
Umeå kommun
070-342 75 71
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag