Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Fin europeisk utmärkelse för Umeås elbussar

Umeå kommun har tilldelats Civitas Award, Europas främsta utmärkelse för hållbar stadstrafik, för sin satsning på elbussar. Priset mottogs av kommunalrådet Margareta Rönngren vid en ceremoni i Ljubljana den 8 oktober.

Umeås satsning började med konvertering av två dieselbussar till eldrift och uppförandet av Europas mest kraftfulla fordonsladdare vid Umeå Airport 2010/2011 tillsammans med utvecklingsbolaget Hybricon AB.  Detta pilotprojekt var så lyckat att det beslutades att göra en ytterligare satsning med inköp av nio nya elbussar och två stationer för ultrasnabbladdning från den svenska elbusstillverkaren Hybricon Bus Systems AB (publ). Dessa nya full-elektriska bussar håller nu på att införas i stadstrafiken. – Med de nya fordonen kan vi erbjuda ett tyst, rent och effektivt transportalternativ, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef.

Nära noll utsläpp

Med de nio bussarna ersätts 600 000 kilometer dieseldrift av modern eldrift. Avsikten är att 2019 ersätta alla dieselfordon som trafikerar de största linjerna med elledbussar. Det innebär inköp av ytterligare 24 fullelektriska ledbussar. 

– Ultrasnabbladdare gör att batterierna bara behöver laddas cirka 3 minuter för upp till en timmes körning, och laddning kan ske vid ändhållplatserna. Med de rena vatten- och vindkraftsresurserna i Umeå innebär den nya tekniken nära noll utsläpp av växthusgaser, säger Fredrik Forsell.

Forskning och innovation

Satsningen har gjort att Umeå tilldelats Civitas Awards inom kategorin Teknisk innovation. Under tacktalet lyfte Margareta Rönngren Umeå som universitetsstad och vikten av kreativitet, forskning och innovation för en god stadsutveckling. Därigenom skapas goda förutsättningar att möta de miljöutmaningar som finns. – Det här är en satsning för att klara luftkvaliteten och bullerproblemen, och som alla städer har vi också ett ansvar för att hantera de globala miljöutmaningarna. Margareta Rönngren nämnde också ett av målen för den elbussledda färden mot framtiden:

– Som ett sätt att utvärdera vårt arbete med miljöfrågor och dela med oss av våra erfarenheter, har Umeå beslutat att kandidera för att bli Europas miljöhuvudstad 2018.

Mer information:

Margareta Rönngren (S)
kommunalråd
Umeå kommun
090-16 12 02
070-573 84 83
mail

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag