Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Pro Test Diagnostics tar in ytterligare finansiärer

Umeåföretaget Pro Test Diagnostics får ny finansiering för en metod som kan sätta stopp för bloddoping inom idrotten.

Umeåföretaget Pro Test Diagnostics har från Fort Knox Förvaring erhållit en stegvis investering för att tillsammans ta Pro Test Diagnostics bloddopningstest till marknaden. Målet är att om tre år kunna förse kunder, som WADA (World Anti Doping Association), med ett säkert test som kan avslöja bloddopande idrottare.

Årligen utförs ca 280 000 dopningstester i världen, inom idrotter som omsätter miljardbelopp.

Unik forskning i Umeå

Pro Test Diagnostics bloddopingstest är baserat på unik forskning från Umeå universitet, under ledning av Christer Malm. Testet bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blod förändras i samband lagringen och att testet känner igen dessa fingeravtrycksförändringar. I försök på begränsade grupper, så har testet haft en mycket hög träffsäkerhet. Nu måste det valideras i större grupper.

– Investeringen innebär bland annat att vi får tillgång till en egen analysutrustning, en masspektrofotometer. Därmed är den största flaskhalsen borta och vi kan arbeta oss igenom den stora mängd prover som behövs för att testet ska vara absolut säkert, säger Christer Malm, vd för Pro Test Diagnostics.

– Pro Test Diagnostics är ännu ett bevis på att Umeå universitet är en bra grogrund för avknoppningsföretag. Det boddopningstest som Pro Test Diagnostics utvecklar bekräftar detta. Vi känner en stor stolthet i att kunna hjälpa till att hålla idrotten ren, säger Markus Olsson, VD Fort Knox Förvaring.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag