Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Scharinska villan tillbaka i nygammal kostym

Scharinska villan är färdigrenoverad. Lördag 28 mars bjuder Umeå kommun och Länsstyrelsen in till öppet hus för att visa upp byggnaden som nu är återställd enligt byggnadsminneförklaringen.

– Alla inblandade har lagt ned stor hantverksskicklighet i byggnaden och det känns jättekul att äntligen kunna visa upp resultatet, säger Christer Svärling, byggprojektledare, Umeå kommun Fastighet.

Den utvändiga renoveringen startade i september 2013 med upprustning av fasad, balkonger, tak, entrébroar och räcken. I januari 2014 påbörjades det inre renoveringsarbetet där entreprenörer med god kännedom om antikvariska arbeten använt gamla arbetssätt för att återställa innertak, lister och kakel till originalskick. Även konstnärliga utsmyckningar och målningar har tagits fram och bevarats.

Öppet hus Lördag 28 mars klockan 11.00–15.00 är det dags för öppet hus på Scharinska villan och du som besökare kan ta en närmare titt på byggnaden och träffa de som arbetat med renoveringen.

Från klockan 12.00 hålls tal av bland andra Charlotte Unander-Scharin, ättling till Fanny och Egil Unander-Scharin som lät bygga Scharinska villan 1904. Även Dan Vähä, fastighetschef i Umeå kommun håller tal.

Mer information

Läs mer på www.umea.se/scharinskavillan eller kontakta:

Christer Svärling
byggprojektledare
Umeå kommun
090-16 12 06
070-660 64 93
mejl

Lars Karlsson
fastighetsförvaltare
Umeå kommun
090-16 23 84
070-384 23 84
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag