Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Spelinvesterare köper in sig i norra Sverige

Svenska spelinvestmentbolaget Goodbye Kansas Game Invest etablerar sig i norra Sverige, köper in sig i spelutvecklingssatsning i norr.

Affären innebär att Goodbye Kansas Game köper European Minds International, som projektleder spelutvecklingssatsningen Arctic Game Lab. Det är ett led i en strategisk satsning och ger Goodbye Kansas Game möjlighet att bidra till vidareutvecklingen av såväl lokala spelutbildningar som näringslivet.

European Minds har under de senaste fyra åren arbetat med att etablera Arctic Game Lab, norra Sveriges spelindustrikluster. Arbetet har varit mycket framgångsrikt. Labbet består idag av Boden, Piteå, Luleå, Skellefteå och Umeå. Totalt arbetar mer än 160 personer i ett trettiotal spelutvecklande bolag.

– Det har varit en fantastisk resa att etablera spelklustret.Vi har fått bygga ett otroligt engagerat och professionellt team för detta. Vår stora erfarenhet av regionalt och lokalt utvecklingsarbete i Norrbotten och Västerbotten har, kombinerat med spelindustrins engagemang och tillväxt, varit ett bra recept på framgång, säger Lars Lindblom, vd European Minds.

– Nu är det dags för nästa utvecklingssteg där kraven på leveransförmåga skärps ytterligare. I detta läge är det bättre för kunder och personal att Goodbye Kansas tar över. De har kapacitet att både bredda och fördjupa de tjänster som vi levererar, fortsätter Lars Lindblom.

Långsiktig satsning

– Spelindustrin har vuxit snabbt senaste åren och vi är väldigt glada att välkomna Goodbye Kansas till Skellefteå. Här finns nära samarbete mellan spelföretagen, med universitetet, med inkubatorer samt en kommun som ser spelbranschen som en strategisk och långsiktig satsning för att vara attraktiv för unga välutbildade personer, säger Bengt Ivansson, näringslivschef på Skellefteå kommun.

I och med förvärvet övertar Goodbye Kansas Game Invest ett projektledarteam som innefattar Michael Stenmark, Magnus Johansson, Johan Linder och Linn-Marie Edlund som arbetar med att utveckla spelbranschen, dessutom kommer företaget etablera en egen filial för att utvärdera, utveckla och investera i spelutvecklare i regionen.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag