Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Stjärnspelarna tillbaka i Umeå IK för jubileumsmatch

När Umeå IK firar 100 år som förening i år firas det rejält.

Fotbollssektionen bjuder in till en jubileumsmatch med storspelare från de gyllene åren som ställs mot dagens upplaga av UIK.

– Det blir en match med massor av stjärnglans och något som måste upplevas på plats, säger Britta Åkerlund som arrangerar stjärnmötet.

Boka in datumet 9 augusti i kalendern. Då drabbar nämligen gårdagens stjärnor ihop med dagens stjärnor på Umeå Energi Arena. Som ett led i Umeå IK:s 100-årsjubileum arrangerar klubben stjärnmötet för att visa på sin stolta historia.

Tidigare klubbdirektören Britta Åkerlund har ett stort UIK-hjärta och var den som kläckte idén om jubileumsmatchen.

– Styrelsen gick igång på förslaget så nu har jag under en tid jobbat för fullt med arrangemanget. Vi har ju haft såna otroliga spelare genom tiderna som firat stora segrar både i klubblaget och landslaget. Det känns som en självklarhet att framhålla spelarna som bidragit till vår historia, menar Britta.

De spelare som bjudits in till matchen är i första hand de som kommer från Västerbotten- och Örnsköldsviksregionen och som har landslagsmeriter.

– Det har gått kanonbra! Alla som inte haft något uppbokat vill vara med och det känns jättekul att vi får bjuda publiken på den här exklusiva matchen. Jag misstänker att många av spelarna kommer ladda extra hårt för ett prestigemöte av den här klassen, nu dyker vinnarskallarna upp igen, säger Britta och skrattar.

Umeå IK kommer så småningom att offentliggöra exakt vilka spelare som drar på sig UIK-tröjan igen. Klart är att förre guldtränaren Andreé Jeglertz också återvänder för en dag.

– Inte mindre än fyra gånger utsågs Andreé till Årets damtränare på fotbollsgalan och han tog UIK till fyra SM-guld och ett guld i Uefa Womens Cup (numera Champions League). Ingen är bättre lämpad att coacha stjärnlaget, säger Britta.

Att samla dåtidens stjärnor med morgondagens stjärnor är extra passande i det skede Umeå IK befinner sig i.

– Det finns många talanger och det är jättebra att Umeå IK tar tillvara på spelarna och ger de chansen till en bra fotbollsutbildning. Spelare som Hanna Ljungberg, Marta och Ramona Bachmann var också unga talanger en gång i tiden – alla behöver förebilder och såna har UIK producerat i massor, säger Britta.

– Det känns fantastiskt att fotbollspubliken nu får en möjlighet att se de spelare som under många år gjorde Umeå IK till laget på allas läppar. Att mäta krafterna mot dagens unga talangfulla lag blir ingen enkel uppgift för ”gamlingarna”. Hur som helst lär det bli många kära återseenden och årets fotbollsmatch i Umeå. Jag hoppas på en riktigt folkfest, avslutar Britta Åkerlund.

Mer information:

kontakta:

Britta Åkerlund Projektkoordinator
Jubileumsmatchen 2017
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag