Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå arrangerar SM-veckan sommar 2022

SM-veckan vintern 2014 blev en riktig folkfest i Umeå. År 2022 är det dags igen, då arrangeras nämligen SM-veckan sommar i Umeå då ett flertal olika idrottsevenemang kommer att arrangeras under en vecka.

Riksidrottsförbundet och Sveriges television har nu beslutat att Umeå får arrangera SM-veckan sommaren 2022.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få vara med och arrangera SM-veckan. Det är ett kvitto på den starka lokala idrottsrörelsen vi har i Umeå med aktiva barn och ungdomar, engagerade ledare samt våra många elitidrottare, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, Umeå kommun.

Under en SM-vecka sommar räknar Riksidrottsförbundet med 8000–9000 deltagare och funktionärer samt en hel del publik, både på plats och via tv.

– Tillsammans med våra engagerade föreningar kommer det här att bli en fantastisk vecka. Arrangemanget kommer att ge positiva effekter för Umeå och kommer att bli en höjdpunkt under Umeås 400-årsfirande som äger rum samma år, Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

I Umeå finns god tillgång till arenor vilket ger stora möjligheter till många olika former av idrotter utöver nyckelidrotterna friidrott och simning. Många idrotter kan ske nära eller mitt i centrum. Rådhustorget och Skeppsbron ses som centrala punkter under SM-veckan, både som tävlings- och publikområde.

– Vi ser verkligen fram emot SM-veckan här i Umeå och kunna vara en del av de omfattande idrottsevenemang och högklassiga tävlingar som då kommer att presenteras. Vi i IFK Umeå har lång erfarenhet av att arrangera bland annat friidrottstävlingar på såväl nationell som internationell nivå. 2022 vill vi ge alla chansen att få uppleva det bästa som friidrotten då har att visa upp för sin publik, säger Jan Sundman, ordförande, IFK Umeå.

Samtliga idrotter som blir aktuella kommer att annonseras närmare starten för arrangemanget.

Om SM-veckan

Syftet är att under en veckas tid genomföra svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad som huvudort. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och genomförs på olika orter i Sverige. Under SM-veckan sommar 2018 är 51 idrotter aktuella.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Sveriges television (SVT) är sändande bolag.

Mer information:

Hans Lindberg (S)
kommunalråd
kommunstyrelsens ordförande
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidschef
Umeå kommun
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Jan Sundman
ordförande
IFK Umeå
072-513 72 99
jan.sundman@ifkumea.com

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag