Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå Plant Science Centre får toppbetyg

Vinnova har låtit utvärdera sina så kallade Berzelii Center, däribland ett vid Umeå Plant Science Centre (UPSC) och Umeåcentret får toppbetyg. Utvärderarna sammanfattar med att centret ”är ett av de främsta forskningscentren inom skogsbioteknik i världen”.

Det är UPSC Berzelii Center för skogsbioteknik som nu är utvärderat. Det finansieras i samarbete mellan Vinnova och Vetenskapsrådet.

Centrets framgång har många bidragande orsaker, men utredarna understryker att den viktigaste orsaken är ”ett fantastiskt ledarskap” som har haft den vision, det fokus, det engagemang och de kunskaper som krävts för att göra framgången möjlig.

Samarbete mellan SLU och Umeå universitet

UPSC är ett centrum för experimentell växtforskning och bildades 1999 i ett samarbete mellan institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå Universitet. UPSC är ett “center of excellence” och en av Europas mest framstående forskningsmiljöer för växtforskning.

– Vi är mycket stolta och glada över den positiva utvärderingen. Vi har under lång tid arbetat med målet att bygga upp Umeå Plant Science Centre till en världsledande forskningsmiljö där grundforskning runt experimentell växtbiologi och skogsbioteknik kombineras med nära samarbeten med svensk skogsindustri och andra avnämare där dessa kunskaper tillämpas. Denna utvärdering är ett kvitto på att vi är på god väg att uppfylla våra målsättningar, säger professor Ove Nilsson, SLU, som är föreståndare för UPSC.

– Vi har än en gång fått en bekräftelse på att UPSC är en mycket stark forskningsmiljö. Det betyder också att Umeå universitet får mycket bra kontakter till svensk skogsindustri och att man kan visa att excellent grundforskning kan vara av strategisk betydelse för industrin, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Mer information:

Ove Nilsson
professor
föreståndare för UPSC
090-786 84 87
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag