Mottagande av nyanlända barn i förskola

Vårdnadshavare eller kontaktperson till nyanlända barn ska inför ansökan om förskola (1–5 år) vända sig till Mottagningsenheten, vid Kompetenscentrum för flerspråkighet.

Med nyanlända barn menas barn som är födda utomlands och inte tidigare gått i svensk förskola och barn födda i Sverige med vårdnadshavare födda utomlands som inte tidigare varit i kontakt med svensk förskola. Asylsökande barn har rätt till förskola på samma villkor som alla andra barn i Sverige.

Anmälan förskola

Vårdnadshavare eller kontaktperson till nyanlända barn ska vända sig till Kompetenscentrum för flerspråkighet som är mottagningsenhet för nyanlända barn och elever i förskola och grundskola i Umeå kommun. Kompetenscentrum för flerspråkighet utför informationssamtal med vårdnadshavare där följande tas upp:

  • Information om det svenska skolsystemet samt hur det fungerar med förskola i Umeå kommun.
  • Stöttar vid ansökan till förskola.

Vid introduktionen på förskolan kan Kompetenscentrum för flerspråkighet stötta med språkstöd vid introduktion. Förskolan kontaktar Kompetenscentrum för flerspråkighet.

Mottagningsenhetens öppettider under sommaren

Mottagningsenheten för nyanlända barn och elever i Umeå kommun har under perioden 15 juni - 13 augusti annorlunda öppettider. Under juli månad är mottagningen helt stängd. Ansökningar och frågor som kommer in hanteras under första delen av augusti. Frågor och funderingar kan skickas till kcfmottagning@umea.se.

Språkutvecklare vid Kompetenscentrum för flerspråkighet kommer att kontakta vårdnadshavare/kontaktperson.

Rutin

Välkommen till förskolan i Umeålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rutin för mottagande av nyanlända barn i förskolan

Kontakt

Mottagning
Kompetenscentrum för flerspråkighet
Fridhemsvägen 2
903 37 Umeå

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mottagningsenheten
kcfmottagning@umea.se

Mirna Nasser
språkutvecklare
073-073 04 52
mirna.nasser@umea.se

Linda Spett
språkutvecklare
070-265 16 72
linda.spett@umea.se

Sidan publicerades