Prao – praktisk arbetslivsorientering

I Umeå kommuns grundskolor har de som går årskurs 8 och 9 en praovecka per läsår. Praktik­veckorna för årskurs 8 är under vårterminen och för årskurs 9 under höstterminen.

Under rådande omständigheter gällande covid-19 kommer förändringar i upplägg och tidsperioder för ålders­grupperna att förändras gällande prao.

För mer information kontakta din studie- och yrkesvägledare

Varför prao?

  • ska ge kunskaper och erfarenheter om frågor som rör elevens framtid
  • ska ge inblick i arbetslivet och yrken
  • ge eleven bättre självkännedom och självinsikt.

Information om prao

Praoplats utanför kommunen

Det är även möjligt att själv ordna praoplats utanför Umeå kommun, men då krävs ett godkännande från skolan. Vid prao utanför kommunen tar eleven kontakt med sin studie- och yrkesvägledare som tar kontakt med rektor.

Resor

Eleven använder sitt busskort för praoresor. Har eleven inget busskort, kan eleven ansöka om resebidrag. För att ta del av reseersättning ska avståndet mellan hem och praoplats vara minst tre kilometer. Ansökan ska skickas in INNAN prao startar för eleven.

Prova vår e-tjänst om möjlighet finns att ansöka om busskort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunch

Eleven äter lunch på närmaste kommunala skola. Har eleven för långt till en skola för att äta, finns möjlighet till mat­ersättning. För att få ersättning ska eleven skicka in en närvarorapport från praoplatsen och en korrekt ifylld blankett för ersättning. Blanketten ska var ifylld och inskickad senast två veckor efter avslutad prao. 

Försäkring

Eleven är försäkrad under praotiden. Läs mer om försäkringar

Prao – arbetstid

Elevens prao tid kan variera mellan klockan 06.00 och 20.00. Oftast brukar praotiden innefatta cirka 6 timmar per dag.

Sidan publicerades