Vad du bör tänka på

Börja med att ringa, mejla eller skriva till stipendieförvaltaren och ta reda på alla detaljer kring det aktuella stipendiet. Fråga om det finns en speciell ansökningsblankett du ska fylla i eller om det räcker med det ansökningsbrev du skriver själv. Kolla upp vilka bilagor och övriga handlingar som stipendieförvaltaren vill ha in, och om det finns ett sista datum för att skicka ansökan.

Ansökningsbrev

När du har alla detaljer klara för dig är det dags att författa brevet som ska få stipendieförvaltaren att ge stipendiet till just dig. Det kan vara klokt att lägga ner lite tid på att få ihop ett bra ansökningsbrev och att skräddarsy det för just det stipendium du söker. Följande punkter kan vara bra att utgå ifrån.

Vem är du?

Berätta vad du heter, hur gammal du är, om du studerar eller jobbar, om du är aktiv i någon förening eller har några andra erfarenheter. Fundera över vilken typ av personer stipendiet är avsett för och försök att framhäva sådant som du tror är meriterande i sammanhanget.

Varför söker du stipendiet?

Skriv vad du tänker göra med pengarna, och på vilket sätt stipendiet kan hjälpa dig att nå dina mål. Tänk på att den som läser ditt brev vill att fondens pengar ska användas på bästa sätt. Det gäller alltså att få honom eller henne att tro på dina planer, idéer och syften med stipendiet.

Varför ska just du få stipendiet?

Konkurrensen om stipendier är hård, och vad du måste i ditt brev är att övertyga stipendieförvaltaren om att det är just du som ska ha pengarna. Försök att få den som läser att få förtoende för dig och tycka att du verkligen är värd stipendiet. Hur du väljer att disponera ditt brev är en smaksak – det finns inget "rätt" och "fel". Skriv inte för långt bara, en A4-sida räcker. Tänk på att den som ska läsa ditt brev kan ha flera hundra ansökningar att gå igenom! Försök också att på olika sätt göra brevet så lättläst som möjligt genom att skriva tydligt och enkelt, dela texten i stycken och ha en luftig layout. Sätt gärna rubriker som skapar intresse och rensa bort stavfel och annat slarv. Låt någon du känner läsa brevet och komma med synpunkter innan du skickar iväg det. Glöm inte att lämna telefonnummer, adress och mejladress där du kan bli nådd.

Meritförteckning

Många stipendieförvaltare vill att du skickar med en meritförteckning med din ansökan. Meritförteckningen ska innehålla uppgifter om utbildning, eventuell arbetslivserfarenhet (arbetsgivare och arbetsuppgifter), förtroende­uppdrag, kunskaper och andra meriter som kan vara av intresse. Skriv kort och enkelt med tydliga rubriker. Be någon att på baksidan av meritförteckningen intyga att uppgifterna stämmer.

Betyg och intyg

Skicka med alla betyg och intyg som du tror ökar dina chanser att få stipendiet. Det kan vara betyg från skolan, kursbevis, examensbevis, intyg från arbetsgivare, intyg som visar att du är eller har varit aktiv i någon förening med mera. Skicka aldrig iväg originalbetyg och originalintyg utan se till att göra kopior på allt.

Rekommendationsbrev och referenser

Be en lärare, tränare, arbetsgivare eller annan trovärdig person som känner dig väl att skriva ett rekommendationsbrev som du kan skicka med ansökan. Lämna också namn och telefonnummer till en eller ett par referenser, det vill säga personer som fonden kan ringa upp för att få veta lite mer om dig. Se till att ha pratat med personen eller personerna i förväg – det gäller ju att de är beredda att tala väl om dig.

Kostnadsplan

När man söker stipendier är det vanligt att stipendieförvaltaren vill att man specificerar sina utgifter i en kostnadsplan. Vilka kostnader som ska tas upp är naturligtvis olika beroende på vad man söker stipendier för, men det kan handla om utgifter för litteratur, resor, kursavgifter, boende, utrustning, material med mera.

Övriga bilagor

Vilka övriga bilagor som eventuellt ska bifogas med din ansökan varierar beroende på vad det är för typ av stipendium du söker. Om du söker pengar till en viss utbildning eller för att köpa någon speciell utrustning bör du skicka med informationsmaterial så att stipendieförvaltaren kan se vad det handlar om. Söker du pengar till ett speciellt projekt vill man antagligen ha in en projektplan, och om du söker stipendier för kulturell och konstnärlig verksamhet kan du behöva skicka med arbetsprover. Söker du stipendier som kräver att du är född eller bor på ett visst ställe ska du skicka med ett personbevis.

Ring Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och säg att du ska söka ett stipendium så får du ett speciellt personbevis med uppgifter om födelseort, församling, folkbokföringsadress med mera. Om inkomsten har betydelse för stipendiet du ska söka skickar du med en kopia på din deklaration, eller på dina föräldrars deklaration om du är omyndig. Funktionshinder och/eller sjukdom styrker du med läkarintyg.

Spara en kopia

Innan du skickar iväg din stipendieansökan gör du en kopia och sparar. Ansökningsbrevet kan du använda som mall i framtiden, och de andra handlingarna är det bara att göra nya kopior av när du ska söka andra stipendier – eller om du vill söka samma stipendium flera gånger. Ge inte upp om du får avslag på din ansökan. Du kan behöva söka några gånger, men det blir snart din tur.

Sidan publicerades