
Foto: Fredrik Larsson
Klimatsmart, ekologisk och närproducerad mat
Måltidsservice ambition är att servera hållbara måltider. Det görs bland annat genom att arbeta med klimatsmart mat och upphandla ekologiska och närproducerade livsmedel.
Via vårt kostdatasystem klimat beräknar vi alla våra måltider parallellt med att vi beräknar näringsinnehållet. Vi kan då se vilket klimatavtryck maträtten innebär och göra mer klimatsmarta val.
Målen för år 2021 är att våra inköp av ekologiska livsmedel ska uppnå 30 procent och närproducerade livsmedel till 40 procent. Vi planerar och köper in ekologiska och närproducerade livsmedel efter tillgång och pris.
Exempel på livsmedel med i första hand råvara med svenskt ursprung
- Fläskkött*
- Nötkött*
- Köttfärs rå*
- Färdiglagade köttbullar och färsbiffar
- Kebabskav rå
- Kyckling
- Korv*
- Chark
- Ägg*
- Fil*
Exempel på livsmedel med råvara med ursprung från ett EU-land
- Nötkött
- Färdigstekt köttfärs/kebabskav (används sällan)
- Korv**
- Chark**
*helt eller delvis närproducerad
**endast ett fåtal specialprodukter