Vegetarisk mat

Sidan publicerades

Det finns flera anledningar att välja att äta mer vegetarisk mat. En mathållning med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsan och för miljön. Kött är det livsmedel som belastar miljön mest.

Alltid ett vegetariskt alternativ till lunch

I Umeå kommuns skolor finns varje dag en vegetarisk måltid att välja på. Minst en dag i veckan är båda rätterna på menyn vegetariska. På förskolan serveras vegetarisk mat mot beställning och även här får alla vegetarisk mat minst en gång i veckan. Måltidsservice serverar en lakto-ovo vegetarisk kost vilket innebär att den får innehålla mejeriprodukter och ägg. Varje dag serveras en salladsbuffé med olika grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

Samma näringsvärde som andra måltider

Alla måltider som serveras inom förskola och skola näringsvärdesberäknas vilket innebär att även de vegetariska måltiderna följer Livsmedelsverkets råd gällande innehåll av energi, protein, kolhydrater och fett.

Marknaden för vegetariska produkter utvecklas ständigt och många nya klimatsmarta och goda livsmedel finns på marknaden.

Mer information

Sidan publicerades