Tusentals solrosor planterade på Rådhusesplanaden i sommar.

Tips på utflyktsmål: Förskolebarnens solrosor är planterade i tusental efter Rådhusesplanaden i sommar.

Tusentals solrosor planteras för en hållbar framtid

Även i år ska förskolebarnens egensådda solrosor smycka Rådhusesplanaden för att växa sig starka och höga i det offentliga rummet. Tusentals solrosor planteras torsdag 8 juni som en symbol för varje barns önskan om en hållbar framtid i en stad som värnar miljön, människorna och grönskan. Det är samma vecka som FN:s världsmiljödag uppmärksammas.

Barn i Umeå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg arbetar med lärande för hållbar utveckling. Många av dessa gör det genom att delta i tusentals solrosor.

– Barnen sår, vattnar och ser fröet växa. När solrosorna planteras ut blir det ett spännande utflyktsmål att se blommorna utvecklas med årstiderna. Det är ett cirkulärt projekt då vi till hösten kan ta hem växter som vissnar, blad som ramlat av och plocka ut frön som kan användas igen nästa vår, säger Ida Lundmark, rektor.

Projektet sker för andra året i rad och är ett samarbete med Naturskolan, Ideán, Nätverket Luren och Gator och parker.

– Vi är glada att så många uppskattat förra årets solrosor och att vi nu kan plantera även i år. Vår önskan är att projektet ska fortsätta och tillhöra barnen. Vi vill synliggöra att barnen ska få ta plats, göra sina röster hörda och uppleva en levande natur och miljö, säger Ida Lundmark.

Sidan publicerades