Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att fastighetsägare och den som bedriver verksamhet i lokalerna på ett organiserat sätt planerar, utbildar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp brandskyddsarbetet.
Det är viktigt att de som berörs av brandskyddsarbetet kan ta del av materialet och förstår det. Brandskyddsarbetet ska därför dokumenteras skriftligt.
Ansvaret för brandskyddet behöver tydliggöras mellan fastighetsägare och verksamhetsutövare samt inom den egna organisationen.
Fastighetsägaren behöver tydliggöra för sig själv och för verksamhetsutövaren hur det byggnadstekniska brandskyddet är utformat i byggnaden.
För att säkerställa att brandskyddet fungerar över tid behöver det kontrolleras och underhållas regelbundet.
För att ett brandskyddsarbete ska fungera tillfredsställande krävs, förutom organisation och teknik, att personalen har kunskap för att kunna agera rätt. De behöver rutiner som stöd samt genomgå utbildning och övning.
Brandskydd är ett samspel mellan människa, teknik och organisation. Det räcker inte med ett avancerat byggnadstekniskt brandskydd om de som använder lokalerna sätter det ur spel på grund av okunskap, till exempel genom att kila upp dörrar i brandcellsgränsen. Det räcker heller inte med att det finns gott om släckutrustning om inte personalen har övat på att använda den.