Allergiinformation

Information om allergena ingredienser ska lämnas inte bara för färdigförpackade livsmedel, utan även för exempelvis livsmedel som serveras på restaurang eller produkter som säljs över disk och förpackas på kundens begäran.

Informationen får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om information ges muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns tillgänglig.

Läs mer om de nya reglerna på Livsmedelsverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De allergener som alltid ska informeras om är

  • spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete och produkter därav, till exempel vetestärkelse
  • kräftdjur och produkter därav
  • ägg och produkter därav, till exempel lysosym
  • fisk och produkter därav, till exempel fiskolja
  • jordnötter och produkter framställda därav
  • sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin
  • mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
  • nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt, Queenslandsnöt, och produkter därav
  • selleri och produkter framställda därav
  • senap och produkter framställda därav
  • sesamfrön och produkter framställda därav
  • svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
  • lupin och produkter framställda därav
  • blötdjur och produkter framställda därav.

Läs mer i Livsmedelsverket broschyr Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information

Sidan publicerades