Konstverket Grön eld som är gjord i grönt glas. Solen skiner i bakgrunden och i förgrunden syns blommor som är planterade i krukor.

Guidade sommarblomsvandringar ordnas 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augusti, 11 augusti, 18 augusti och 25 augusti.. Vandringarna är gratis och utgår från konstverket Grön eld, mitt emot Umeå C, klockan 14.00.

Delta i guidade sommarblomsvandringar

Årets tema för sommarblommorna i Umeås parker är Pompa och ståt, inspirerat av Umeå 400 år. Välkommen att delta i gratis sommarblomsvandringar som ordnas vid flera tillfällen i sommar.

Varje år väljer vi på Umeå kommun ut ett tema som ska ge rabatterna i centrum ett extra lyft utifrån färg, form och känsla. I fjol var temat Motsatser attraherar. I år är det temat Pompa och ståt.

– Vi tycker att temat passar bra i samband med 400-årsjubileet och siktar på iögonfallande blomsterprakt, berättar Corinne Carlsson, trädgårdsmästare, Umeå kommun.

Ståtligt uttryck

– Med stora växter, starka mönster och en sammanhållning av röd-, vit-, blå-, silver- och guldfärger får planteringarna ett ståtligt uttryck, säger Corinne Carlsson och ger några tips:

– Vill du uppleva en striktare 1800-talsinspirerad plantering ska du ta dig till Teg. Är du ute efter en mer färgsprakande elegans tar du en promenad längs Rådhusesplanaden. Det kommer att finnas en hel del för den initierade att inspireras av, men jag tror också att årets tema tilltalar fler än de redan frälsta blomsterentusiasterna, resonerar Corinne Carlsson inför den stundande säsongen.

Några växter tas tillvara från år till år. Dessa finns med i planteringarna som vanligt.

Vandringar utgår från Grön eld

Precis som tidigare arrangeras guidade sommarblomsvandringar. Vandringarna utgår från konstverket Grön eld på Järnvägstorget, börjar klockan 14.00 och pågår i cirka 2 timmar per tillfälle. De guidade vandringarna är gratis och ordnas 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augusti, 11 augusti, 18 augusti och 25 augusti.

En av Umeå kommuns medarbetare står vid en plantering och pratar inför nyfikna lyssnare.

Corinne Carlsson är trädgårdsmästare i Umeå och leder arbetet att ta fram de sommarblomsteman som sätter färg på Umeås parker.

Mer information

Läs mer om årets planteringar: www.umea.se/sommarblommor

Läs mer om Umeås 400-årsfirande: www.umea400.se Öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades