Lummig växtlighet med träd och buskar och en soptunna i förgrunden och hotell Winn längre upp i bakgrunden.

Rådhusparken i Umeå är ett populärt picknickmål, där det stundtals är problem med nedskräpning. Om vi hjälps åt att hålla undan skräpet får vi en trevligare och tryggare stad.

Delta under skräpplockarveckan, bidra till tryggare miljö

Efter ett års pandemipaus är skräpplockarveckan tillbaka. Precis som tidigare ska det öka kunskapen och engagemanget om vikten av att bidra till en renare miljö. Alla kan delta, men skolor och föreningar får riktade inbjudningar.
– En ren miljö är en trygg miljö, säger Karin Isaksson, chef för teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun.

Våren är här och sol och värme innebär också ökad nedskräpning. Umeå kommun lägger stora resurser på att städa, men det räcker inte alltid till.

– Därför uppmanar vi alla som kan och vill att vara med i Umeå kommuns skräpplockarvecka, säger Karin Isaksson.

Skräpplockarveckan arrangeras 16–20 maj som ett led i stiftelsen Håll Sverige rents nationella kampanj mot ned­skräpning. Det är Sveriges största skräpplockaraktivitet för barn och unga. Förra året deltog över 700 000 personer och i år är målet att engagera ännu fler.

Ska väcka intresse för miljö

Syftet med kampanjen är inte att städa utan att barn och ungdomar ska lära sig att nedskräpning är fel och väcka intresse för miljö och hållbar utveckling. Att plocka skräp är att förändra samhället, miljön och klimatet till det bättre.

– När barn lär sig om skräp tar de med sig kunskapen hem och påverkar sin familj och andra närstående. Många barn ifrågasätter skräpet eller hur föräldrar till exempel sorterar sitt skräp, förklarar Karin Isaksson.

Fördjupande undervisningsmaterial

Utöver skräpplockning finns det ett omfattande undervisningsmaterial som fördjupar barnens kunskaper.

Deltagandet är en del av kommunens fortlöpande arbete med att göra Umeå rent och tryggt. Ett renare Umeå ökar vår trivsel och trygghet i kommunen, sparar pengar och främjar turismen.

En person plockar upp en metallbruk från marken. Burken ligger i grönska.

Alla som vill kan delta i Umeås skräpplockarvecka, som arrangeras 16–20 maj.

Sidan publicerades