Blomplantering på Rådhusesplanaden

Foto: Fredrik Larsson

Följ med på sommarblomsvandring

Ge dig ut på en nostalgivandring bland blommorna i centrala Umeå. Följ med på guidade turer eller njut av planteringarna på egen hand.

Varje år väljs ett tema som ger inspiration till Umeås rabatter utifrån någon färg, form eller känsla. I år bjuder sommarblommorna i centrum in till en vandring i nostalgins tecken. Genom att blicka tillbaka till tidigare favoriter i planteringarna får vi uppleva Van Goghs solrosor i kyrkrondellen och cottage garden-temat längs rådhusesplanaden bland mycket annat.

Både nya och gamla växter

Varje år odlas det 40 000 sommarblommor i kommunens sex växthus och det finns cirka 60 olika sorter. De rabatter och urnor som används för planteringarna har en total yta på cirka 1 420 kvadratmeter. Till sommarblommorna räknas både annueller, men även vissa knölar och fleråriga växter. Flera av växterna övervintras nämligen och planteras om år efter år.

– De växter vi tar tillvara på från år till år finns med i våra olika planteringar som vanligt, säger Michael Holmström, driftområdeschef, Umeå kommun.

Planteringen av vårlökarna startar i slutet av maj, men den som väntar på färggrann blomsterprakt får ge sig till tåls till strax innan midsommar då resten av blommorna planteras. Intresset för Umeå kommuns sommarblommor är alltid stort och de guidade vandringar som arrangeras varje sommar brukar vara välbesökta. Det går också bra att promenera helt själv.

Sommarblomsvandringar

Kom och upplev Umeå i blom på de guidade sommarblomsvandringar som Umeå kommun bjuder in till. Dagsturerna sker i centrum och startar klockan 14. De är gratis och utgår från konstverket Grön eld på Järnvägstorget. Årets vandringar arrangeras 4 och 18 juli samt 1, 15 och 29 augusti.

Vill du gå vandringen helt på egen hand kan du följa kartan på www.umea.se/sommarblommor. Du startar på samma ställe, vid konstverket Grön eld på Järnvägstorget.

Sidan publicerades