Ett konstverk i form av en storspov lyser upp Rådshusparken och det är mörkt runt omkring, det ligger snö på marken.

En av nyheterna i årets upplaga av Höstljus är en litteraturvandring som löper parallellt med ljusinstallationerna. Den går att följa med Regionbibliotekets app Härlitt. På bilden: Storspoven i Rådhusparken.

Höstljus sätter färg på Umeå igen

Fredag 28 oktober är Höstljus tillbaka igen. Då lyser ett 30-tal ljuskonstverk upp Umeå under några av årets mörkaste dagar.
– Efter en tid med både pandemi och krig behöver vi ljuspunkter i tillvaron som gör att vi kommer ut och träffas. Höstljus fyller en viktig funktion, säger Karin Isaksson, teknisk direktör, Umeå kommun.

Arrangörerna, Umeå kommun och Visit Umeå, har även i år samverkat med lokala aktörer, kreatörer och konstnärer inför invigningen fredag 28 oktober. Allt startar med en eldshow på Rådhustorget klockan 17 och därefter ska Umeå lysa upp lite extra under drygt tre veckor, fram till 20 november.

– Höstljus gör stadskärnan mer levande, varm och inbjudande. Jag är övertygad om att Umeåborna kommer att uppskatta årets upplaga, säger Elin Jonsson, centrumledare, Visit Umeå.

Lyktorna tillbaka i Vänortsparken

Bland konstverken finns tidigare omtyckta installationer som Regnbågsbron (Gamla bron), Stjärnhimmel (Rådhus­esplanaden), Storspoven (Rådhusparken) och Parkeringsljus (Parkeringshuset Nanna), men också en del nyheter och överraskningar. Dessutom gör skolbarnens lyktor i Vänortsparken återkomst under festivalens sista dagar, med start från 18 november klockan 18.

– Den här tiden på året visar sig solen mer sällan och snön har ännu inte fallit. Ljusinstallationerna gör stor skillnad under en mörk årstid. I skenet av ökande elpriser har lämpligheten i att genomföra Höstljus diskuterats, men belysning skapar trygghet och glädje, menar Magnus Lingegård, landskapsarkitekt, Umeå kommun, och projektledare för Höstljus.

Använder energisnåla LED-lampor

Flera av installationerna under Höstljus bygger på färgfilter på befintliga armaturer och i stort sett all belysning utgörs av energisnåla LED-lampor. Några av installationerna från Höstljus stannar kvar över jul, till exempel Stjärnhimmel samt några ljusskulpturer, lekskulpturer och Storspoven. Den totala energiförbrukningen under Höstljus motsvarar för­brukningen från en handfull gatuarmaturer.

– I tider som dessa ska vi självklart ta ett gemensamt ansvar för att minska energianvändningen, men det gäller att satsa på åtgärder som ger stor effekt. För Umeå kommun handlar det till exempel om effektiv styrning, om att installera energisnål ventilation och om att förbättra uppvärmningssystemen, vilket vi har jobbat med sedan en lång tid tillbaka. Vi var även först i landet inom offentlig verksamhet med ett certifierat energiledningssystem, säger Karin Isaksson, teknisk direktör, Umeå kommun.

Mer information

Höstljus startade 2005 och anordnades varje år fram till 2013. När evenemanget återupptogs 2020 var syftet att ljuset åter skulle ge en stämningshöjande effekt och skapa ytterligare anledningar att besöka centrum.

Läs mer om Höstljus

Vill du veta mer om hur Umeå kommun arbetar långsiktigt med energibesparingar?

Frågor och svar om el och energi

Gamla bron lyser upp i regnbågens färger, det är mörkt runt omkring.

Gamla bron i Umeå blir en regnbågsbro.

Konstverket på Renmarkstorget, med fontän, lyser upp i mörkret.

Stig Lindbergs konsertverk på Renmarkstorget lyser upp lite extra under Höstljus.

Sidan publicerades