Man skruvar i virke och bygger ut sitt hus.

Har du byggplaner i sommar och behöver söka bygglov? Gör det i god tid.

Sök bygglov i god tid om du ska bygga

Under våren är det högsäsong för bygglovsansökningar. Har du tänkt bygga något till sommaren är det bra om du lämnar in din ansökan i god tid.

– Under våren ökar antalet bygglovsansökningar vilket kan göra att handläggningstiden blir något längre. Hur lång tid det tar att få besked i ett lovärende beror väldigt mycket på vad det är du ansöker om. Du som ansöker kan även få snabbare beslut om du ser till så att din ansökan är korrekt och komplett när du skickar in den, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Ett ärende handläggs och beslutas i normala fall inom 10 veckor från att ärendet är komplett. Under 2021 tog det i snitt fem veckor att få beslut för bygglovsansökningar i de fall ansökan inte avvek från någon bestämmelse och mindre än fyra veckor för besked i anmälningsärenden.

Diagrammet nedan visar när lovansökningarna inkom under 2021. Där syns tydligt att flest ansökningar inkommer under våren.

Graf som visar när lovansökningarna inkommit till Bygglov under 2021. De flesta ansökningar inkommer under våren.

Lovansökningar under 2021. Klicka för större bild.

Tips inför din ansökan

Det finns en hel del du som sökande kan göra för att öka möjligheterna att få ett snabbt beslut. Här följer några bra tips inför din lovansökan:

  • Lägg tid på din ansökan, se till att den är komplett när du skickar in den. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett.
  • Ritningarna är en viktig del av ansökan och de ska vara fackmässigt utförda. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en fackman för att rita dem.
  • Alla områden har inte en detaljplan som styr vad eller hur du får bygga, men om det finns en detaljplan för just ditt område underlättas handläggningen om det du vill bygga stämmer med detaljplanen. Här kan du se en karta med aktuella detaljplaner.

Har du frågor, kontakta rådgivningen på Bygglov så hjälper vi dig!

Sidan publicerades