Sök bygglov i god tid om du ska bygga

Under våren är det högsäsong för bygglovsansökningar. Har du tänkt bygga något till sommaren är det bra att du lämnar in din ansökan i god tid.

– Under våren ökar antalet bygglovsansökningar vilket kan göra att handläggningstiden blir något längre. Hur lång tid det tar att få besked i ett lovärende beror väldigt mycket på vad det är du ansöker om. Du som ansöker kan även få snabbare beslut om du ser till så att din ansökan är korrekt och komplett när du skickar in den, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Diagrammet nedan visar när lovansökningarna inkom under 2022. Där syns att de flest ansökningar inkommer under våren.

Diagram som visar att fler ansökningar inkommer under våren. Förstora bilden

Lovansökningar under 2022. Klicka för större bild.

Tips inför din ansökan

Det finns en hel del du som sökande kan göra för att öka möjligheterna att få ett snabbt beslut. Här följer några bra tips inför din lovansökan:

  • Lägg tid på din ansökan, se till att den är komplett när du skickar in den. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett.
  • Ritningarna är en viktig del av ansökan och de ska vara fackmässigt utförda. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en fackman för att rita dem. På sidan Vanliga handlingar och ritningar kan du läsa mer, se exempelritningar och en kort film som visar hur du gör korrekta ritningar.
  • Alla områden har inte en detaljplan som styr vad eller hur du får bygga, men om det finns en detaljplan för just ditt område underlättas handläggningen om det du vill bygga stämmer med detaljplanen.
    Se en karta med aktuella detaljplaner

Har du frågor, kontakta rådgivningen på Bygglov så hjälper vi dig!

Sidan publicerades