Bilden visar en cykelväg kantad av björkar, där det en bit bort står en bild från räddningstjänsten - vid den står det människor som jobbar med slangar och pumpning.

Resurser från Umeå kommun, Vakin och brandförsvaret arbetade intensivt med att förebygga en eventuell översvämning vid Tvärån. I och med att regnet upphörde blev läget aldrig riktigt kritiskt. Foto: Vakin.

Vattnet i Tvärån sjunker tillbaka igen

I samband med det ihållande regnet onsdag 6 oktober samlade Umeå kommun, Vakin och brandförsvaret resurser för att förebygga en eventuell översvämning av Tvärån. Bland annat byggdes mindre provisoriska vallar och kraftiga pumpar sattes in för att få bättre fart på flödet nedströms.

Regnet avtog vid klockan 17 och vattnet fortsatte att stiga fram till klockan 22, därefter planade nivån ut. Nu sjunker vattennivåerna i Tvärån igen och pumparna kommer att plockas bort under dagen i dag.

Tog det säkra före det osäkra

– Det blev aldrig riktigt kritiskt och nu är läget lugnt igen. Vi tog det säkra före det osäkra och mannade upp, inte minst eftersom prognoserna den senaste tiden inte har visat sig vara tillförlitliga, förklarar Per Hilmersson, driftchef, Gator och parker, Umeå kommun.

Det fanns möjlighet för boende på Rödäng och Västerslätt att hämta sandsäckar i området för att täppa till vid ytterdörrar och källarfönster.

– Ingen hämtade någon säck vad jag vet, men säckar och sand finns kvar vid Rödängsvägen.

Arbetar för långsiktig lösning

Frågorna om akuta insatser vid Tvärån har varit många och kommunens experter har rett ut alla tänkbara kortsiktiga lösningar, samtidigt som de långsiktiga åtgärdsförslagen testas i digitala modeller. Att muddra och gräva ur kan vara en lösning – men det är ett komplicerat och tidskrävande alternativ.

– För att det ska ge effekt måste vi muddra och gräva ur hela Tvärån. Hela sträckan. För att kunna göra det krävs stora resurser, men också vattendomar som ger oss tillstånd. Det tar lång tid och kan inte genomföras som en akut åtgärd, berättar Per Hilmersson.

Mer information

Läs mer om Tvärån och Djupbäcken: www.umea.se/tvarandjupbacken

Sidan publicerades