Julkort från Sharing City Umeå

Sharing City Umeå blickar mot 2021

2020 går mot sitt slut och vi är många som ser fram mot att få avsluta det här året och blicka fram emot nästa år, som blir det sista för projektet Sharing City Umeå. Covid-19 har under större delen av året dominerat vår vardag och mycket har planerats om på grund av pandemin.

Stort tack till projektgruppen

Jag vill börja med att rikta ett stort tack till alla i projektgruppen för Sharing City Umeå! I sammanhanget av en pandemi är projektet och testbädden en mindre sak, men ni har verkligen gjort allt för att säkerställa att vi trots allt har kunnat fortsätta vår verksamhet. Genom att anpassa verksamheter och hitta nya lösningar har vi kunnat visa att delning både kan bli lättare och svårare i ett läge där vi inte kan träffas fysiskt. I en vardag fylld med så mycket anpassningar på arbetsplatsen och privat så är det värt ett firande i sig.

Elsa Karlsson Gustafsson årets delare i julquizzet

Jag vill även passa på att tacka alla våra partners och samarbetsaktörer som trots allt visat stort engagemang så att vi ska kunna leverera det vi bestämt inom testbädden och i hela Sharing Cities Sweden-programmet. Vi har även haft glädjen av att få ha Elsa Karlsson Gustafsson som praktikant hos oss under hösten. Förutom att Elsa blev utsedd till årets delare vid Sharing City Umeås digitala julfika för all sin delningskunskap så har hon kommit med nya perspektiv till vårt arbete. Stort tack för det!

OECD studien om cirkulär ekonomi klar

Umeå kommun har under året arbetat intensivt med cirkulär ekonomi med stöd av OECD studien som lanserades i mars. Arbetet och rapporter finns att läsa på www.greenumea.se/cirkularekonomiumea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Umeå har undertecknat ett klimatkontrakt

Parallellt har arbetet med Viable Cities projekt för Klimatneutrala städer 2030 drivits på och i Umeå har det både skett via utvecklingen av ett innovationsteam, påbörjat arbetet med en lokal färdplan samt att Umeå var en av nio städer som 11 december undertecknade de nationella Klimatkontrakten. Det är glädjande att se hur vi i Umeå kan väva ihop de olika initiativen för att skapa en helhet och där den kunskap och lärdomar som finns inom testbädden tas in i den strategiska styrningen.

Tillbakablick av 2020 – tänk så mycket vi hann med ändå

Jag kan med glädje och stolthet blicka tillbaka på ett år där vi bland annat kan se massor aktiviteter.

 • Event: 11 februari kunde vi samla över 70 deltagare från befintliga parters, företag, organisationer, civilsamhället och andra kommuner för att sprida information och diskutera delningslösningar och dess möjligheter. Vi hade även en lyckad utställning i samarbete med eXpression Umeå på MVG gallerian.
 • Earth hour: Vi genomförde Earth Hour sista helgen i mars, i början av pandemin, tillsammans med Energi- och klimatrådgivningen på Umeå och Storumans kommuner, där vi uppmanade Umeåborna, som vanligtivs brukar lämna ett klimatlöfte på en karta, att i stället berätta vad de skulle vilja dela i stället. Att dela bil, mat med mera vara de populäraste svaren.
 • Delningspaviljongen: Möjligheterna till utomhusmöten och aktiviteter blivit väldigt uppskattat. Delnings­paviljongen och de utearbetsplatser som installerades under hösten vid campusdammen mitt i Universitetsstaden har varit en lyckad satsning. Vi ser ett växande intresse och det har varit enkelt att lägga till olika erbjudanden som Walk-and-talk möten, studentmottaganden och reparation av cyklar via Cykeljuntan.
 • Fritidsbanken: har varit mer efterfrågad än någonsin och utlåningarna slår nya rekord. Det visar hur viktigt det är att tillgängliggöra sport och fritidsutrustning på ett enkelt sätt. Fritidsbanken har fortsatt varit efterfrågad att åka ut till skolor och fritidsgårdar för att aktivera barn och ungdomar.
 • Recyckla: Under sommaren fick Umeå sin första cykeldelningstjänst via Umeå Wheels. Under sommaren kunde besökare låna återbrukade cyklar för att ta sig runt Umeå och trots den begränsade turismen var det flera som tog tillfället. Vi har under hösten samlat ihop de lärdomar vi dragit och rapporten kommer snart. Vi ser även stort värde i att skapa en förståelse inom Umeå kommun för vad som krävs för att etablera en cykeldelningstjänst i staden. Vi är extra stolta i att Umeå Wheels var tjänsteleverantören. Ett företag som bildades under 2018 och fick stöd av Coompanion Nord inom konceptet Sharing Made Simple. Lite drygt 1,5 år senare kunde de skriva avtal med Umeå kommun om en cykeldelningstjänst med 100 procent återbrukade cyklar.
  Ladda ner rapporten och läs om alla lärdomar av Recykla , 5.6 MB, öppnas i nytt fönster.
 • Ubike: På tal om cyklar så har vårt test av en el-lådcykelpoolen U-bike nått en milstolpe under året då de rullat mer än 100 000 km sedan start och över 600 Umeåbor har testat tjänsten!
 • Navet: Vi har även haft glädjen med att det kommunalt drivna badhuset Navet har anslutit sig till testbädden under sommaren. De har börjat testa nya sätt för att tillgängliggöra sina resurser till fler, på ett enkelt sätt. Nu kan cyklister få tillgång till duschar och relax under vissa tider på dygnet samt en frukostpåse för ett fast pris. På det här sättet öppnas resurserna upp för fler som inte är där för bada/simmar. Vi ser fram mot fortsättningen när badhuset kan öppna igen när Corona-restriktionerna lättar!
 • Vakin har fortsatt utvecklingen av den skolinformation om når över 2 000 fjärdeklassare varje år. Tillsammans med Naturskolan har de utvecklat avfallsutbildningen till att först förklara hur delning av resurser kan både förebygga avfall och skapa mer värden för alla. Under 2021 kommer konceptet testat i än större grupper.
 • Umigo är en plattform som Informationsteknik på Umeå Universitet utvecklar Under året hat de tagit nya steg för en ny digital infrastruktur för delning, som bygger på användarcentrerade plattformar. Under året har de arbetat med att testa plattformen som ett stöd för platsföreträdare i omställningen efter covid-19.
 • Umeå universitet: Vi är också glada för det samarbete vi har haft med både Handelshögskolan och Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet under året för att öka vår förståelse för delningsekonomin och delning i stadsplanering.

Jag ser nu fram mot 2021 då vi kommer har stort fokus på att sprida resultat. Vi kommer ha glädjen av att kunna bjuda in till virtuella studiebesök i våra testplatser samt få möjligheten att reflektera med andra i en helt ny podcast. Vi kommer även delta på flera internationella, nationella och lokala mötesplatser och jag skulle tro de flesta blir digitala.

God Jul och Gott nytt år!
Philip Näslund, projektledare, Sharing City Umeå och övriga projektparter

Sidan publicerades