Smarta kartan lyfter delning i Umeå

Allt fler konsumenter ser fördelarna med att ha tillgång till varor och tjänster snarare än att köpa och äga enskilt. Att dela, låna, hyra eller byta saker med andra är en växande trend. Nu har Smarta kartan lanserats i Umeå.

Dela och få tillgång i stället för att äga

Genom att synliggöra delningsekonomins verksamheter, platser och nätverk vill Smarta kartan uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. På kartan finns allt från Fritidsbanken, Cykeljuntan, lån av gratis spel, utegym, bilpooler och digitala liveföreläsningar med mera.

– Nya initiativ tillkommer hela tiden, vilket underlättar att leva smart och hållbart i Umeå, säger Rehman Amin, affärsutvecklare på Coompanion Nord som driver Smarta kartan Umeå tillsammans med Umeå kommun.

Smarta kartan på flera orter

Smarta kartan drivs nationellt av ideella föreningen Kolloborativ Ekonomi Göteborg och finns etablerad i Malmö, Göteborg, Karlstad, Sjuhärad och nu även i Umeå. Smarta kartan Umeå och finansieras av Sharing City Umeå genom det nationella programmet Sharing Cities Sweden.

Hållbar konsumtion centralt

– Vi ser fram mot att synliggöra alla fantastiska delningsinitiativ i Umeå. Vi har en stor bredd av tjänster redan i dag och hoppas såklart att det här ska leda till att vi får ännu fler framöver. Att främja en hållbar konsumtion är centralt för att vi ska kunna fortsätta växa hållbart i Umeå. Vi vill också passa på att bjuda in alla som vill involvera sig i Smarta Kartan Umeås utveckling att ta kontakt och bidra, säger Philip Näslund, projektledare för Sharing City Umeå.

Sidan publicerades