Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Marie Swahn bakom cafédisken på Café Storudden. Foto: Therese Burström.

Café Storudden sätter Gravmark på kartan

Lotta Engberg, veteranbilsträffar, fotoutställningar och kaninhoppning på ett och samma ställe. Vart har du då hamnat kan en fråga sig? I en skogsglänta en bit utanför Gravmark ligger Café Storudden, en gång ett skoterförråd och idag en samlingsplats för människor i alla åldrar.
– Vi vill att platsen ska vara till för alla, säger ägarna Åke och Marie Swahn.

Åke och Marie Swahn är ett par nyblivna pensionärer som sedan snart tio år driver Café Storudden, ett café och en populär mötesplats några kilometer utanför Gravmark. Cafébyggnaden var till en början tänkt att fungera som ett skoterförråd, men till mångas glädje fick den ett helt annat öde.

Marie och Åke har under större delen av sina liv tagit emot fosterbarn och såg att det fanns behov av fler möjligheter till sommarjobb för ungdomar. Efter att ha hört många boende i Gravmark prata om hur fantastiskt det vore med ett café längs Sävarådalen, så dök idén upp om att slå två flugor i en smäll.

– Vi har alltid haft ungdomar boende hos oss och vet därför hur mycket det gör för unga att få sitt första arbete. Därför tänkte vi att caféet kunde bli ett sätt att erbjuda sommarjobb, berättar Åke.

Till en början fanns inga ambitioner om att caféet skulle bli något stort, men ryktet om den lilla mötesplatsen i skogen spred sig snabbt. Idag, nästan 10 år senare, har caféet utvecklats i en omfattning som nog ingen i Gravmark hade kunnat föreställa sig.

Alla ska känna att de har en plats här

Landsbygdsstöd har gjort caféet mer tillgängligt

Utvecklingen av caféet har skett med enkla medel genom de resurser som funnits tillgängliga. I det före detta skoterförrådet finns nu en vackert inredd cafédisk där det säljs hembakt fika, kaffe och matigt tilltugg. Den stora gården runt caféet inrymmer ett flertal byggnader och nöjesinstallationer som en utomhusscen med bänkar, en dansbana, en hönsgård och en lekpark med bland annat gungor, rutschkana och studsmatta. Ett av de nyare inslagen är en glassbod där det säljs mjukglass i strut - något som caféets sommarjobbare tycker är extra roligt.

Marie och Åke driver caféet genom en ideell förening som heter Ungdomslyftet i Gravmark. Genom föreningen har de kunnat söka Umeå kommuns landsbygdsstöd (Stöd till lokalt ledd utveckling) som gjort det möjligt att både tillgänglighetsanpassa delar av caféet och utveckla ungdomsverksamheten. Dansbanan, som även den har tillgänglighetsanpassats, har använts för både danser och fotoutställningar under somrarna. Tanken med Café Storudden är att alla ska känna sig välkomna, att det ska kännas som en nöjesplats i hemmamiljö där folk kan komma och gå som de vill.

– Det ska inte vara så märkvärdigt. Barn ska kunna springa omkring fritt och föräldrarna ska kunna ha uppsikt över dom på gården. Alla ska känna att de har en plats här, säger Åke.

Mycket mer än ett café

Och visst finns det något för de flesta på Café Storudden. Förutom caféverksamhet så ordnar Marie och Åke en salig blandning av aktiviteter och evenemang med allt från allsång och bilträffar till familjedagar och friluftsgudstjänster. Inte minst arrangeras en hel del musikevenemang med både lokala artister från ABF Musik Umeå och rikskända artister. Evenemangen brukar vara mycket uppskattade och välbesökta. Besöksrekordet, som ligger på mellan 1300-1400 besökare, var kvällen då Lotta Engberg spelade för ett par år sedan.

Men även en vanlig vardag kan vara hektisk. Under somrarna händer det att busslaster med pensionärer besöker caféet under dagtid, för att sedan avlösas av stora grupper veteranbilar famåt kvällen.

– Det har varit gånger vi sålt närmare 100 liter kaffe och 120 hamburgare på en och samma kväll, skrattar Marie.

Sätter Gravmark på kartan

Åke och Marie berättar att de fått mycket positiv respons och uppskattning från såväl besökare som boende i Gravmark under åren caféet funnits. Det har blivit en omtyckt mötesplats i byn där folk gärna hjälper till vid behov.

Café Storudden samarbetar ofta med Gravmarks byalag som brukar sälja hamburgare vid evenemang för att få in en extra slant till föreningskassan. Caféet och aktiviteterna som sker här skapar liv och rörelse i Gravmark, vilket Åke och Marie menar är viktiga för landsbygden. Caféets gäster stämmer in.

– Det är så roligt att se hur många som lockas hit. Det här är verkligen något som sätter Gravmark på kartan, säger en av caféets gäster för dagen.

Framöver hoppas Åke och Marie på att kunna fortsätta utveckla Café Storudden, framför allt ungdomsverksamheten och fler aktiviteter och anpassningar för personer med funktionsnedsättningar. Detta för att stärka Café Storudden som en mötesplats och ett besöksmål för alla.

Mer information

Café Storudden öppnade för säsongen på midsommarafton.

Öppettider sommaren 2023:

Tisd, onsd, torsd  15.00 - 21.00

Fred, lörd, sönd    13.00 - 21.00

Följ Café Storudden på Faceboo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.k för att veta mer om sommarens aktiviteter och arrangemang.

Kontakt

Jennie Bergvall Kalén
utvecklingsstrateg, landsbygdsfrågor
090- 16 14 74
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Sidan publicerades